≫ 

Plenković u Kninu: Hrvatska žali zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba

Obeležavanje u Kninu je ove godine održano u smanjenom obimu i uz neuobičajeno povećane bezbednosne mere

  • 36
Centralno obelezavanje Dana pobede i 25. godisnjice vojno policijske akcije Oluja

Foto: Tanjug/HINA/Mario Strmotić

U Kninu je danas Hrvatska obeležila svoj tzv. Dan pobede, dan proterivanja više od 250.000 Srba sa svojih ognjišta. Obeležavanju godišnjice operacije "Oluja" prisustvovali su hrvatski državni vrh, a prvi put je prisustvovao i predstavnik Srba u Hrvatskoj, potpredsednik vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević.

Predsednik RH Zoran Milanović stigao je u Knin, nakon čega je održao smotru počasne trupe.

Predsednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, te Jandroković i Gotovina položili su venac na spomenik poginulim braniteljima nakon čega su usledili govori.

Nakon što je govor održao nekadašnji general Ante Gotovina, okupljenima se obratio i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je naveo da Hrvatska žali zbog svih civilnih žrtava.

- Kao zemlja koja je pobedila u nametnutom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. S tugom se prisećamo stotina hiljada prognanih koji su proterani sa svojim ognjišta. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu. Svesni smo da je naša pobeda u Oluji bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Dok je za većinu Hrvata to većinom bio prisilan zbeg, za mnoge Srbe to je bio beg pred hrvatskim snagama. Hrvatska je osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se hteli da se vrate, ali još ima poteškoća kako bi se mogli vratiti, ali mora se još toga uraditi - rekao je premijer.

Kako je dodao, brojni hrvatski Srbi su sve vreme rata delili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i branitelji.

- Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus, nego i kraj rata. Na kraju, treba iskazati prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska ili srpska. Pijetet i prema nedužnim srpskim žrtvama, čime ne dovodimo u pitanje pravednost i legitimnost Domovinskog rata. Naprotiv, time pokazujemo velikodušnost pobednika, koji i nakon svega žali za zločinima. Isto to očekujemo od predstavnika Srba u Hrvatskoj, koji moraju jasno iskazati pijetet prema hrvatskim žrtvama. Hrvatsko društvo mora da ide napred, pomirenje se mora temeljiti na činjenicama i na pravdi za sve žrtve. Svi oni zločini koji ne zastarevaju nastaviće se procesuirati - naglasio je Plenković.

KNIN OLUJA OBELEZAVANJE

ZORAN MIRKOVIC

Povećane bezbednosne mere

 

Obeležavanje u Kninu je ove godine bilo u smanjenom obimu i uz neuobičajeno povećane bezbednosne mere.

Centralni gradski trg je bio blokiran sa dve strane, a zvanice su pre ulaska u ograđeni prostor dobile majice, koje je za tu priliku posebno dizajniralo Ministarstvo odbrane.

Deo pripadnika HOS je, međutim, ranije najavio da će u Knin doći sa svojim crnim majicama, na kojima će biti odštampan njihov grb sa utisnutim ustaškim pokličom “za dom spremni”.

Srpske žrtve se ni juče, uoči manifestacije, nisu pominjale.

Boris Milošević, koji je bio u Kninu je, inače, donedavni predsednik Srpskog narodnog veća (SNV), prema čijim podacima je tokom ove završne akcije etničkog čišćenja iz Hrvatske proterano 200.000 Srba, a ubijeno gotovo 2.000.

Tokom večeri na Tvrđavi će biti priređen vatroment i održan koncert bez publike koji će prenositi televizija.

Premijer Andrej Plenković je jutros na Tviteru čestitao godišnjicu Oluje.

 

- Današnji državni praznik više je od sećanja na jednu dobijenu bitku. Njih je u istoriji bilo mnogo, ali nijedna nije odredila sudbinu hrvatskog naroda i domovine kao što ju je odredila vojno-redarstvena operacija "Oluja". Ulaskom Hrvatske vojske i policije u kraljevski Knin 5. avgusta 1995. stogodišnji san slobodne i samostalne države mnogih naraštaja Hrvata postao je stvarnost. Zato je ovaj dan kruna naše istorije. U njemu su sabrane sve naše bitke, svi stegovi naše borbe za slobodu ponosno se vijore u bojama hrvatske državne zastave na vrhu kninske tvrđave. Srdačno čestitam Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja - napisao je Plenković.

Video: Hologram sa imenima nastradalih tokom Oluje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Minusaši

    5. avgust 2020 | 11:19

    Gospodo Vi koji udarate minuse hvala vam što pratite naše komentare oni su upravo i namenjeni Vama !

  • 51

    5. avgust 2020 | 09:57

    "Када немаш своју историју и чиме да се хвалиш, геноцид и погром ти узмеш да славиш!"

  • MVP

    5. avgust 2020 | 09:58

    Pitam se samo kakav čovek treba da budeš da izdaš svoj rod, a ( nije jedini), pa da kao smrknutog lica obeležavaš dan stradanja tvog naroda ( mada ti je otac bio tzv. branitelja), a znaš da te svi sa podsmehom gledaju (cela njihova vlada) i kažu viđ' izdajnika roda svoga. E moj Miloševiću, kamo sreće te da si jedini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA