Kako danas žive Srbi u kninskom zaleđu: Svaku zategnutost osetimo mi na terenu

Na dan obeležavanja "Oluje" svim Srbima u selu Uzdolje i uopšte u Krajini jako je teško, jer se sećaju stradanja kroz koje su prošli pre 25 godina, a rane nikako da zacele

  • 8

U selu Uzdolje kod Knina danas je, dan nakon proslave 25. godišnjice vojno-policijske agresije "Oluja" u tom gradu, održan pomen srpskim civilima koje su hrvatske snage u tom selu ubile 6. avgusta 1995. godine.

Uzdolje pripada Biskupiji, većinski srpskoj opštini nadomak Knina, a načelnik opštine Milan Ðurđević kaže za Tanjug da su za građane srpske nacionalnosti tog dela Hrvatske važni odnosi dva naroda, jer, kako ističe, čim se desi bilo kakva zategnutost - oni "na terenu" to prvi osete.

- "Oluja", proslava te akcije i mnoge druge stvari koje su se ovde dogodile stvaraju breme, svima nama i ljudima je teško zbog svega toga. Ali, opet, kao i svi drugi ljudi, moramo da živimo. U svakodnevnim aktivnostima na ovom području, živimo sasvim normalno, kako mi međusobno, tako i sa većinskim hrvatskim narodom, koji ovde živi - rekao je Ðurđević.

Upitan da li je bilo incidenata i provokacija svih ovih godina, kaže da je bilo sporadičnih slučajeva.

- Ali, ne od većine hrvatskog stanovništva. Ima neodgovornih grupa ili pojedinaca koji, može se reći, uživaju u tome da s vremena na vreme isprovociraju i ovo malo nas ovde što ima - priča Ðurđević.

Na dan obeležavanja "Oluje" svim Srbima u selu Uzdolje i uopšte u Krajini jako je teško, jer se sećaju stradanja kroz koje su prošli pre 25 godina, a rane nikako da zacele.

- Mi smo svi to doživeli. Morali smo otići od svojih kuća, mnogi su tu stradali, mnogi ostali bez svojih najmilijih... Onda je lako da svako shvati kako se ljudi ovde osećaju u tom trenutku - kaže Ðurđević.

Selo Uzdolje

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Na pitanje da li očekuju napredak u položaju Srba, ali i po pitanju kažnjavanja zločinaca, budući da za ubistvo osmoro starijih Srba u Uzdolju niko do sada nije odogovarao, Ðurđević kaže da se tome iskreno nadaju.

- Predstavnici srpske zajednice i Boris Milošević su, time što su prisustvovali proslavi ''Oluje'' u Kninu, podneli vrhunsku žrtvu. Mi više nemamo šta da podnesemo... - kaže Ðurđević.

Tako da očekuje da nakon svega, usledi neki plan i program, jer je mnogo otvorenih pitanja između pripadnika srpske i hrvatske zajednice, od imovinsko-pravnih odnosa, stambenog zbrinjavanja, priznanja radnog staža, do najsitnijih stvari, poput dvojezičnosti...

- Milošević je istakao da je to zalog za budućnost, iako smo mi to ovde teško prihvatili i bilo nam je teško što se to dogodilo tako, ali nadam se da ćemo neke rezultate postići i rešiti ono što Srbe ovde tišti - kazao je Ðurđević.

Nada se i da će poruka predsednika Hrvatske Zorana Milanovića o značaju odnosa Hrvata i Srba za ovaj deo Evrope doprineti normalizaciji tih odnosa.

- Mi, kao pojedinci, ne možemo na to previše uticati, ali nadam se i može nam pomoći. Kada su relaksirani odnosi Srba i Hrvata onda je i nama ovde lakše. Čim se desi bilo kakva zategnutost u tim odnosima, mi ovde prvi to i osetimo. Nadam se da će biti sve bolje i bolje - rekao je Ðurđević.

Pomen srpskim žrtvama organizovalo je Srpsko nacionalno veće opštine Biskupija, u prisustvu predsednika SNV Milorad Pupovac, koji je poručio da će i narednih dana na mnogim mestima na širem području Knina i Dalmacije biti održane komemoracije nevinim civilnim žrtvama, s ciljem da se one ne zaborave, da zločini budu osuđeni i da se gradi mir između Hrvata i Srba.

Video: Boris Milošević prvi put prisustvovao proslavi Oluje u Kninu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    6. avgust 2020 | 14:46

    Neka se zale pupovcu i ladjevicu!

  • Antun-Tunja

    6. avgust 2020 | 14:32

    Svaka čast ljudino!Mnogo sreće i zdravlja u životu.

  • nikolas

    6. avgust 2020 | 16:39

    STA RADE HRVATI U SRBIJI KOJI MOJ KAD SU SRBE IZ HRVATSKE OCISTILI ???? STO NEJDU U NJIHOVU LEPU??????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA