≫ 

Sud u Bosni 54 godine nije uspeo da reši jedan imovinski spor: To im je najstariji predmet u zemlji

Predmet je pokrenut još 1966. godine

  • 2
Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija Foto: Shutterstock

Najstariji nerešeni sudski predmet u BiH evidentiran je u Osnovnom sudu u Mrkonjić Gradu, a reč je o postupku koji je pokrenut davne 1966. godine.

Reč je o ostavinskom predmetu, prenosi portal klix.ba.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog veća BiH, potvrđeno je za Glas Srpske da je reč o postupku uređenja imovinskih odnosa - raspravljanja zaostavštine, gde sud treba da utvrdi ko su naslednici umrlog, sačini njegovu zaostavštinu i utvrdi koja prava pripadaju naslednicima.

Predmet je pokrenut još 1966. godine, a za njega je u martu 2019. godine stranka u postupku dostavila zahtev za dopunsko rešenje.

Podaci iz Sistema za automatsko upravljanje sudskim predmetima pokazuju da je i u još nekoliko starih predmeta tema zaostavština.

Četiri najstarija predmeta u pravosuđu BiH imaju inicijalne akte iz 1966, 1967, 1978. i 1979. godine. U sva četiri slučaja reč je o ostavinskim predmetima koji se odnose na uređenje imovinskih odnosa, odnosno raspravljanje zaostavštine.

Četiri predmeta su ranije bila u statusu završen, ali su stranke u međuvremenu dostavile predloge za raspravljanje naknadno pronađene imovine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA