≫ 

Pupovac: Potrebno je vreme kako bi bila "ispečena i ukusna pogača pomirenja" Srbije i Hrvatske

Milorad Pupovac je naveo da je na predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj da se predstavnicima državne vlasti u Srbiji naprave prve korake

  • 28
Milorad Pupovac

Foto: ATA images

Poslanik u hrvatskom Saboru i predsednik SDS S Milorad Pupovac, rekao je večeras da ga raduje što je patrijarh srpski Irinej poslao poruku ohrabrenja za sve one koji se upute putem pomirenja Srbije i Hrvatske i naglasio da bi poklič "Za dom spremni" trebalo skloniti iz javnog života.

Pupovac smatra da će biti potrebno još vremena, postupaka, reči i dela kako bi bila "ispečena i ukusna pogača pomirenja".

Odgovarajući na pitanje novinara RTL o tome da li će Beograd i Zagreb shvatiti poruku da je pravo vreme za pomirenje, rekao da je potrebno vreme da to valjano shvate obe strane.

- Mi smo napravili prve korake s predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj. Sada je na predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj da se predstavnicima državne vlasti u Srbiji naprave prve korake. U međuvremenu će biti napravljeni još neki koraci koji će učvrstiti veru u to da to nije privremen i prigodan čin, nego da je reč, govorimo o onome što se dogodilo u Kninu, nego da je reč o nečemu na čemu će se raditi još mesecima i godinama - objasnio je Pupovac.

Smatra da je za sve to bilo potrebno vreme, da stvari sazru i da dođu ljudi koji će moći da ponesu teret na leđima onoga što je poneseno u Kninu i što će se nositi još veoma dugo.

"Za dom spremni" izbaciti iz javnosti

 

Pupovac je kategoričan da poklič "za dom spremni" treba skloniti iz javnog prostora.

- Treba ga maknuti iz legalnog prostora. To je, bez obzira što se koristio tokom rata 1991-1995, taj pozdrav je originalno ustaški pozdrav, pozdrav jedne kvislinške tvorevine koja je bila zločinačka i koja je počinila genocid na Jevrejima, Romima i Srbima, koja je istrebljivala sve protivnike režima, pre svega, antifašiste. Taj pozdrav narušava ono što je želja da se stvori u današnjoj Hrvatskoj, a to su čvrsti demokratski temelji, mir u zemlji, mir na granicama i pomirenje između Hrvata i Srba - kazao je Pupovac.

Video: Srbi u kninskom zaleđu: Svaku zategnutost osetimo na svojoj koži

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tankosić

    10. avgust 2020 | 07:49

    Neće ti uspeti pranje od dela poklonjenja ustaškom zločinu u "Oluji".Ne uvlači Srbiju u to, jer smo propatili vašu nepromišljenost, neznanje i nespremnost u sukobu sa ustašijom, a i vreme je da malo brinemo o sebi i ljudima koji su proterani iz te vaše ...

  • Nikada

    10. avgust 2020 | 07:58

    Nema tog vremena koji će ispeglati Jasenovac i Oluju

  • Moravac

    10. avgust 2020 | 07:56

    Milorade,,sa njima nema šanse jer zver pripitomiti je nemoguća misija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA