Hrvatski ministar odbrane kaže da ga ne zabrinjava naoružavanje Srbije: "Mi smo NATO zemlja"

Novi hrvatski ministar odbrane komentarisao je činjenicu da je Srbija u protekle tri godine stekla znatnu vojnu prednost u odnosu na Hrvatsku

Mario Banožić Printskrin: Youtube/MORH Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

Mario Banožić, novi ministar odbrane Republike Hrvatske najavio je modernizaciju hrvatske vojske i istakao da Hrvatsku ne treba da zabrinjava "naoružavanje Srbije, jer je Hrvatska NATO zemlja".

Banožić je u intrevjuu za Večernji.hr istakao da je njegova uloga da osigura da dalje razvija sistem i jača hrvatsku vojsku.

- To se pre svega odnosi na nastavak jačanja Hrvatske vojske, na osiguranje nastavka započetih procesa opremanja i modernizacije, na nastavak ulaganja u ljude koji su ključni u svakoj organizaciji. Smatram da je važan svaki vojnik, dočasnik, časnik, državni službenik i mi smo tu da im osiguramo najbolje moguće uslove za život i rad. To se ulaganje uvek isplati, ono je recipročno jer samo sa zadovoljnim i dobro opremljenim vojnikom organizacija može biti uspešna i može da nanpreduje - rekao je Banožić.

On je rekao da je po preuzimanju dužnosti imao sastanak sa predsednikom Milanovićem, sa kojim očekuje profesionalnu saradnju.

- Očekujem pre svega profesionalnu saradnju u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o obrani. Pitanje obrane i sigurnosti nadstranačko je pitanje i smatram kako Hrvatska vojska ne sme da bude tema političkih prepucavanja. Zato pre svega, i od predsednika Republike Hrvatske i od aktualne vlasti, očekujem saradnju koja će biti usmerena prema daljem razvoju i jačanju Hrvatske vojske. To treba biti zajednička misija svima nama - istakao je novi ministar odbrane.

On je rekao da će u svom mandatu nastaviti da snaži vojsku i da je spreman da uloži veliki napor.

- Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga je u izradi i očekujem da će do kraja godine biti upućen u saborsku proceduru. Dokument je to koji će pratiti jasni izvori finansiranja i opremanja u Hrvatskoj vojsci. Cilj nam je modernizacija i opremanje sve tri grane Oružanih snaga, podizanje nivoa obuke, kao i štićenje dosadašnjih prava koje Hrvatska vojska ima. Tim dokumentom stvorićemo desetogodišnji plan opremanja s jasno navedenim izvorima finansiranja - istakao je ministar.

Banožić je dodao da će nastaviti sa započetim projektima, a jedan od njih je i nabavka borbene eskadrile.

- Kao što znate, očekuju nas ponude za višenamenski borbeni avion. Stav je Vlade odranije poznat. Hrvatskoj je potrebno borbeno vazduhoplovstvo. Međutim, svesni smo ekonomske situacije i moramo voditi računa o finansijama i prioritetima. Opremanje sa četiri helikoptera Black Hawk planirano je tokom 2022. godine, stoga nas u idućem razdoblju očekuje priprema infrastrukture i obuka pilota i tehničara. Takođe, nastavljamo opremanje obalnim ophodnim brodovima za potrebe Obalne straže, odnosno Hrvatske ratne mornarice. Što se tiče Hrvatske kopnene vojske, tu je svakako prioritet završiti projekt opremanja borbenim oklopnim vozilima Patria. Takođe, pred nama je projekt opremanja američkim borbenim vozilima Bradley - rekao je Banožić.

Banožić je komentarisao i činjenicu da je u poslednje tri godine na svetskim rang-listama Hrvatska izgubila vojnu prednost nad Srbijom i sada je nekoliko mesta iza nje i tvrdi da razloga za brigu nema.

- Smatram da nema razloga za zabrinutost jer je sigurnost građana Hrvatske zagarantovana. Članica smo NATO i to članstvo ipak garantuje sigurnost. Svaka država ima svoje planove opremanja za zaštitu svog suvereniteta. Tako i mi imamo svoje planove i svoju dinamiku opremanja koja je, između ostalog, uslovljena preuzetim ciljevima sposobnosti koje Hrvatska preuzima u sklopu NATO procesa obrambenog planiranja. I, naravno, zavisi od proračunskih mogućnosti. Iskustvo je pokazalo da oprema bez vojnika prožetog domoljubljem i nije neka prednost. Videli smo to u Domovinskom ratu, a tako je i danas - rekao je Banožić.

Video: Nevidljive nebeske oči Vojske Srbije: Ovo su dronovi koje koriste naše snage

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kojot

    10. avgust 2020 | 18:11

    HaHaHaHa.... cuvajte se purgeri, bice vatrometa ako zagusti!

  • ми смо небески народ

    10. avgust 2020 | 18:35

    Тукли смо и јаче војске од НАТО-вих јер ми смо то што јесмо и немој ту да плачете

  • Urke

    10. avgust 2020 | 19:11

    Srbin se naoružava da odbrani što je njegovo, ne dirajući tudje, tako je vazda bilo i biće. Što se tiče ovih izkompleksiranih Hrvata pa oni su uvek tudji robovi bili, jeftina radna snaga za fašiste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA