Klubovi u Hrvatskoj rasadnici zaraze, mladi ne haju i idu na žurke bez maske: "Korona nije opasna"

Mladi u Hrvatskoj se ne plaše korone i pod izgovorom da "ne žele da im život stane" idu u noćne klubove gde bez maske banče po celu noć

  • 2
Klub, žurka Foto-ilustracija: Shutterstock

Korona ne posustaje... Uprkos svim naporima zdravstvenih radnika, posebno epidemiologa, u toj neravnopravnoj borbi s virusom još nismo u poziciji pobednika, piše Slobodna Dalmacija. Pa su nakon proslava venčanja, gde je zbog okupljanja velikog broja zvanica bilo dosta obolelih, sada su detektovana i nova žarišta koronavirusa - noćni klubovi.

Uglavnom, širom Dalmacije, budući da je turistička sezona u punom zamahu, domaći i stranci provode se i druže, zabavljaju, a svi za izlazak biraju noćne klubove. I na kraju, Hrvatska beleži novoobolele, i to redom mlade ljude.

Trenutno je i u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveći broj obolelih upravo iz redova mlađe populacije, i to oni koji su tokom epidemioloških provera kontakata redom isticali vreme provedeno u noćnom izlasku, i to u zatvorenim prostorima klubova.

Novi talas obolelih koje beleži prostorno najveća županija protekle dve sedmice rezultat je većeg broja turista i mladih gostiju koji žele provod bez obzira što zatvoreni prostori mogu biti mesto širenja zaraze. Još ako se radi o klubu koji nema dobru klimatizaciju, odnosno ventilaciju, pa uz to u sitnim noćnim satima bude (pre)velik broj posetilaca, a svi bez maski – eto idealnih uslova za širenje virusa.

Stižu oštrije mere

- Noćni klubovi i slična mesta okupljanja mladih evidentna su žarišta širenja zaraze. Već smo upozoravali vlasnike klubova na tu činjenicu i od njih tražili potpunu primenu strožih epidemioloških mera – potvrdu novog izvora virusa SARS-CoV2 dali su i iz Štaba civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Iz štaba kažu da u takvim klubovima nije dopušteno druženje u zatvorenom delu prostora i kako se ta odluka poštuje.

- U proteklom vremenu pojačali smo nadzor sprovođenja epidemioloških mera kroz povećan broj sanitarnih inspektora i policije kao i članova civilne zaštite s lokalnog područja – otkrivaju iz "srca" regionalnog štaba, najavljujući i buduće korake, a sve s ciljem zaštite stanovništva:

- Ako se ne bude smanjivao broj zaraženih, nisu isključene ni strože mere koje ćemo, kao i dosad, usaglašavati s nacionalnim štabom Civilne zaštite.

Hoće li te mere značiti zatvaranje noćnih klubova, što je najstroža odluka, ili eventualno kraće radno vreme, ili pak nešto treće – ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – virus ne bira noć ili dan za prenos s jedne osobe na drugu.

Širenje s bolesne na zdravu osobu ne možemo, na žalost, kontrolisati, pa očito distanca ostaje kao jedina brana u sprečavanju daljnjeg obolevanja, u ovom slučaju redom mlađe populacije.

Trenutno se, neslužbeno saznaje list, kao žarišta koronavirusa spominju dva makarska noćna kluba i jedan sinjski, koji su nakon obolevanja svojih gostiju poslušali sve savete epidemiologa pa novih zaraženih nema.

A hoće li ostati samo na ta tri "izvora" ili će se virus "proširiti" u neke druge centre noćne zabave - saznaće se uskoro.

"Nekima je ka‘ mala prehlada, drugima ništa"

Kako kažu mladi iz Sinjana, većina njihovih vršnjaka kojima je utvrđena infekcija COVID-19 bili su u noćnom provodu u popularnom gradskom klubu.

- Izađemo vani, popijemo piće, malo zaplešemo, ali gužva je pa kontakte ne možemo da izbegnemo. U klubu ne moramo da nosimo masku, a i svi oni koji su oboleli nemaju baš neke simptome. Nekima je ka' mala prehlada, drugima nije ništa. Neki nisu ni znali da imaju koronu, tek kada su stavljeni na popis kontakata i kad su testirani, ispalo je da imaju taj virus – govore dvojica 19-godišnjaka iz alkarskoga grada, koji će bez obzira na opasnosti od moguće zaraze u klubu i dalje druženja vikendom provoditi u tom zatvorenom prostoru.

Jer kako sami kažu – previše izbora u Sinju za zabavu i nema, a korona je po njima "ka' gripa".

- Nije opasna za nas mlađe, mi brzo ozdravimo, a zbog te korone ne želimo da nam život stane - razmišljaju mladi Sinjani. Nažalost, nisu jedini.

Video: Kisić-Tepavčević nakon sastanka Kriznog štaba: Evo kako će izgledati nastava od 1. septembra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    11. avgust 2020 | 14:15

    Turisti,vratile se ove nase njemacke sluge propade turizam ako nema slobode.

  • ...

    11. avgust 2020 | 15:11

    Isti slučaj je i u Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA