≫ 

Tri brata, nijedan ženu nema, a imaju 700 ovaca, 250 koza, 40 krava i 20 teladi: Najjači stočari

Kada ne brinu o životinjama, staraju se o majci. Njihov radni dan traje od zore do mraka i nije nimalo lak

  • 27
Braća Bulatović, stočari iz Crne Gore

Printscreen/Youtube/Agrosaznanje

Braća Bulatović iz Crne Gore slove za najveće stočare u toj zemlji. Imaju 700 ovaca, 250 koza, 40 krava i oko 20 teladi. Čuvaju i konje, svinje i kokoške, a u svemu im pomažu verni psi, kojih imaju preko 20.

Nijedan se nije oženio, a kada ne brinu o životinjama, staraju se o majci koja broji 80 leta. Njihov život je surov, a veliki deo vremena provode na katunu Maganik koji je dobio ime po istoimenoj planini, koja važi za najlepšu i najsuroviju Crnoj Gori.

Bulatovići, koji žive nomadskim životom, su sa kravama i teladima nedavno stigli na Maganik, koje meštani odmila zovu kameno more.

- Bićemo ovde do kraja septembra. Kamenito je, paše nema, trave ima slabo, ali zato stoke ima dosta. Ovo je naš katun, tradicija naše porodice je da ovde dolazi, na to smo navikli - priča Željko Bulatović.

Pre Maganika boravili su u Piperu, a potom u Rovcima.

- Tu smo bili oko mesec i po dana, a onda smo došli u Maganik. Gde ima paše, tu idemo sa stokom - objašnjava Željko.

Put do katuna nije bio nimalo lak. Željko kaže da su sad tek, prvi put posle 2o godina na put nasuli tucanik, pa je malo lakše da se stigne.

- Struje nema, koristimo solarnu, vode nema... Pisali smo zahtev za vodu ali ne znamo da li će je biti ili ne. Koristimo izvorsku - kaže Željko.

Priča kako su stigli do katuna je tek nestvarna. Iz Pipera do Rovaca su kamionima doterali krave, a s ovcama su sve išli peške.

- Iz Pipera do Rovaca nam treba dva tri dana, a od Rovaca do ovde jedan dan - objašnjava Bulatović.

Zarađuju tako što prodaju telad. Preradom mleka se uopšte ne bave, tek malo, za sopstvene potrebe.

- Malo nešto mleka iskoristimo za sir, ali zaista malo. Telad mladu prodajemo po 5,5, a starija od pola godine za po pet evra. Uvek sve prodamo, ako ne onako kako mi hoćemo, onda onako kako drugi hoće - priča Željko.

On dodaje da se na ovakav život navikao, i da se čitavog života bavi stočarstvom.

- Nikad nigde nismo radili ni ja ni moja braća. Stalno se bavim tim, držimo stoku i stalno to radimo. Tu smo sa majkom. Ovo je težak život, da je lak svako bi ga radio.

Njihov radni dan traje od jutra do mraka.

Braća Bulatović, stočari iz Crne Gore

Darko Bulatović Printscreen/Youtube/Agrosaznanje

- Nekad po noći počnemo i po noći se vratimo kući, sve zavisi... Malo kosimo i radimo oko sena, ali pošto nemamo vremena, uglavnom kupujemo seno - dodaje Željkov brat Darko.

On kaže da je život na Maganiku težak, ali da su navikli na takve uslove, pa im je "malo lakše". Sada kada su prodali deo jagnjadi mogu malo da predahnu. Veruje da bi bolje živeli kad bi cene otkupa bile bolje. Iako nezadovoljan trenutnim životom, Darko kaže da nikad nije tražio drugi posao.

- Nisam tražio, ja volim ovce, volim da ih čuvam i nije mi ovo teško. Od ovog bi se moglo živeti da su cene pri prodaji malo veće... - stidljivo kaže Darko.

Život Bulatovića nije težak samo zbog ogromnog posla koji imaju oko stoke, često su izloženi opasnostima dok stoku vode na pašu. Njihov svaki dan je ispunjen zebnjom, jer nikad ne znaju na kakvu će zver da nalete.

- Jednom su mi medvedi zaklali 15 jarića i četiri koze, tako je - priča Darko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miroslav vuković

    13. avgust 2020 | 22:06

    Baš Bulatoviće zabolje za sve!Bitno je da ljudi žive kako hoće i rade što hoće i što imaju osjećaj da su slobodni, u ipak neslobodnoj zemlji!Bolje trčat za bijelim bravima, no zijevat besposlen neđe u gradu ili radit u nekom Milovom ministarstvu ... i ne daj ti ga bože, glasat za onoga ko ti “ljeba” drobi u korito!

  • PECA

    11. avgust 2020 | 17:43

    ,,Brak je nešto zbog čega se čovek uvek kaje, bilo da ga sklopi ili ne sklopi" Sokrat   --

  • Max

    12. avgust 2020 | 08:48

    Jel takvih ima u Crnoj Gori?Mislio sam da svi Crnogorci politicari i direktori,bar po ovima sto rukovode Srbijom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA