≫ 

Suđenje decenije u Splitu: Filip Zavadlav na optuženičkoj klupi, a obezbeđenje i na krovu suda

Zavadlava pravosudna policija dovodi iz zatvora u Gospiću

  • 5
Filip Zavadlav, Split Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Facebook/Filip Zavadlav/Shutterstock

Suđenje Filipu Zavadlavu (25) počinje u 9 sati ispitivanjem prvih svedoka, među kojima su i oštećeni - roditelji ubijenih mladića.

Glavna rasprava u postupku protiv Zavadlava, koji je optužen za trostruko teško ubistvo i opšteopasnu radnju i nedozvoljeno držanje oružja, biće u velikoj sudnici splitske "Palate pravde", kojim će predsedavati sudija Višnja Strinić. Mere bezbednosti su gotovo nezabeležene, iako je na Županijskom sudu u Splitu tokom godina održan velik broj "visokorizičnih" postupaka, piše hrvatski list "24 sata".

Zavadlava pravosudna policija dovodi iz zatvora u Gospiću pod pratnjom "policije" i to najmanje sat vremena pre početka suđenja. Zgrada u Gundulićevoj je takođe pod posebnim režimom, na nekoliko lokacija na prilazima Županijskom sudu će biti postavljene policijske patrole, one u uniformama, ali i u civilu.

Za pripremno ročište je obezbeđenje bilo i na krovu suda, odakle su pratili sve moguće pravce iz kojih bi došla pretnja.

U samom sudu, pravosudni policajci će takođe paziti na sve zainteresovane za praćenje rasprave (kojih ima znatno više od postojećih mesta, a posebno u doba korone) tako da nikakvih problema ne bi trebalo da bude.

Zavadlav se tereti da je "iz bezobzirne osvete" likvidirao Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) tokom subotnjeg popodneva početkom ove godine u Velom Varošu.

Optuženi mladić je kroz Split lutao naoružan kalašnjikovom s dodatnom municijom kako bi se "... osvetio većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su zlostavljali njega i brata..."

Upravo ta osveta je obeležje "teškog" ubistva zbog čega Zavadlav može dobiti do 50 godina zatvora, što je najteža moguća sankcija u Hrvatskoj.

Bezbednosna situacija (zbog toga se uostalom optuženi 25-godišnjak nalazi u zatvoru u Gospiću) je od samog početka problematična, prvenstveno zbog treće žrtve.

Ubijeni Ožić Paić je bio omiljen među najzagriženijim navijačima Hajduka, koji su uvereni da nije imao ništa s drogom već je nastradao kao kolateralna žrtva, zbog čega je Zavadlav i sve povezano s njim (brat Stane je napadnut u autobusu nedelju dana nakon zločina u Varošu, a uvrede je na Matejuški trpeo i advokat Branko Šerić) pod posebnom policijskom prismotrom.

Danas bi pred sudskim većem svoje iskaze trebalo da daju roditelji ubijenih i vozač Hyundai Matrixa koji je upucan hicima iz automatskog oružja.

Za četvrtak su pak predviđeni očevici krvoprolića, nekoliko svedoka koji su se našli na Šperunu i Velom Varošu tog popodneva i videli deo krvavog pohoda Filipa Zavadlava – ukupno je u žrtve ispalio 37 hica iz kalašnjikova, kog je na putu do kuće bacio u kontejner.

Video: Kraj krvave drame u Splitu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    12. avgust 2020 | 09:15

    Bravo Filipe !

  • Agent.

    12. avgust 2020 | 09:56

    Treba ga nagraditi a ne osuditi. Bar je malo očistio nagomilani talog.

  • Mrki

    12. avgust 2020 | 10:42

    Nekada kada država i zakon zataji, mali čovek mora uzeti pravdu u svoje ruke. Za drogu i rasturanje sličnog i sam glasam za smrtnu kaznu. Još ako su mu maltletirali brata, mogu da razumem čoveka. Ja bih ga nagradio, a ne osudio....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA