Ko u Crnoj Gori umire od korone: Počeli da rade obdukcije, ovo su rezultati

Od 60 preminulih pacijenata, 45 imalo druge bolesti, među kojima su najčešća hronična srčana oboljenja, dijabetes, gojaznost i zloćudni tumori

  • 0
Pacijent preminuo od korona virusa, preminuli, mrtvo telo, leš, bolničari

Ilustracija Foto: Shutterstock

Najstariji pacijent koji je preminuo od korona virusa u Crnoj Gori imao je 98 godina, najmlađi 38, a većina preminulih imala je prateće, hronične bolesti, pišu Vijesti.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra (KC), veštak sudske medicine Nemanja Radojević, “Vijestima” je kazao da je prosečna starost preminulih od kovida 69 godina. Podaci se odnose na 65 preminulih, od kojih je devet u prvom talasu, a ostatak u drugom, koji je počeo sredinom juna.

Radojević je “Vijestima” odgovorio i da 48 preminulih bilo muškog pola, a 17 ženskog.

Kada je reč o pratećim oboljenjima, 75 odsto imalo je komorbiditete.

- U našem uzorku od 65 umrlih osoba, za 60 možemo dati podatke u vezi sa drugim propratnim oboljenjima, takozvanim komorbiditetima, jer je ostatak pacijenata umro u kućnim uslovima ili neposredno nakon prijema u bolnicu, bez mogućnosti da se detaljnije evaluira njihovo zdravstveno stanje, dok je kod nekih infekcija dokazana tek nakon smrti - pojasnio je Radojević.

Većina preminulih imala hronične bolesti

 

On je kazao da je, od 60 preminulih pacijenata, 45 imalo druge bolesti, među kojima su najčešća hronična srčana oboljenja, dijabetes, gojaznost i zloćudni tumori. Za ostalih 25 odsto, tvrdi, nemaju podatke da su bolovali od nekih hroničnih oboljenja. Radojević je naglasio i da je nekoliko umrlih osoba, relativno mlađe životne dobi (manje od 50 godina života) takođe imalo neko ranije hronično oboljenje.

Na pitanje koliko je pacijenata preminulo neposredno od kovida-19, a koliko sa tom infekcijom, Radojević je rekao da na to nije lako odgovoriti, ali su njihove procene da je oko polovina pacijenata u jednoj, odnosno u drugoj skupini.

U Crnoj Gori do sada su urađene obdukcije tri osobe pozitivne na novi koronavirus, kazao je Radojević.

On je pojasnio da su dve obolele od kovida-19, dok je jedna smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći, a istovremeno je bila pozitivna bez izražene kliničke slike, pa samim tim i bez patološkog nalaza na obdukciji.

- Druge dve osobe koje su zaista umrle sa kliničkom slikom kovid-19 infekcije imale su karakterističan nalaz na plućima koji odgovara adultnom respiratornom distres sindromu - kazao je Radojević.

Objasnio je da je u pitanju “težak otok pluća sa hijalinim membranama u alveolama pluća, intersticijalnim (atipičnim) zapaljenjem pluća, koje je tipično za virusne infekcije i sa mikrotrombozama u krvnim sudovima pluća”.

- Ovo je oboljenje koje dovodi do znatnog zadebljanja alveolarno-kapilarne membrane u plućima, što posledično utiče na veoma otežanu razmenu gasova, te obolele osobe osećaju gušenje kao glavni simptom progresije bolesti praćen padom zasićenosti hemoglobina kisenikom u krvi i porastom zapaljenskih parametara - zaključio je Radojević.

U drugom talasu mnogo više preminulih

 

U Crnoj Gori do sada je od novog koronavirusa preminula 71 osoba. U “prvom talasu” koji je krenuo u martu bilo je devet preminulih, a u drugom, koji je počeo sredinom juna, preminule su 62 osobe. Dva puta, tokom drugog talasa, prijavljena su po čak četiri smrtna slučaja od kovida-19 tokom 24 sata. Podatak o broju umrlih, kako je prekjuče saopštio direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, govori o ozbiljnosti infekcije.

- Jeste da su većina umrlih imali komorbiditete i teške bolesti, ali to nije značilo da moraju umreti sad. Moglo je to biti za nekoliko meseci, godina, ali nije moralo sad - rekao je Mugoša i poručio da to što se mlađima čini da će lako preboleti ovu bolest ne znači da moraju da budu neoprezni i ne vode dovoljno računa.

- Svaka neopreznost i nepoštovanje pravila ih dovodi u opasnost da se inficiraju i prenesu najbližima, a među njima su uvek oni koji su posebno osetljivi i koji, kao što vidimo, mogu završiti onako kako niko ne bi hteo - poručio je Mugoša.

Prema statistici, Crna Gora je poslednja u regionu prema broju preminulih od novog koronavirusa na 100.000 stanovnika. Na prvom mestu nalazi se Slovenija, drugom Severna Makedonija, slede Kosovo, Albanija, BiH, Hrvatska, pa Srbija.

Video: Stevanović: Situacija povoljnija, ne sme biti opuštanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA