≫ 

Automehaničar na korzou u Rijeci uzvikivao "za dom spremni" i "živeo Pavelić": Ovako je kažnjen

Osim uzvika, pijani automehaničar je podizao ruku u znak fašističkog pozdrava

  • 6
Rijeka, Opatija, Hrvatska, more Foto: Pixabay

Automehaničar (58) iz Rijeke kažnjen je nedavno u opatijskom sudu novčanom kaznom od 600 kuna (oko 10.000 dinara) zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava “za dom spremni” i “živeo Ante Pavelić”.

To se dogodilo iako hrvatsko pravosuđe još nema apsolutni konsenzus u vezi kažnjivosti zbog izvikivanja ustaškog pokliča.

Automehanižar je, naime, kako prenosi hrvatski portal Telegram, na sred riječkog Korzoa izvikivao navedene pokliče i podizao ruku u znak fašističkog pozdrava. Pri tome je, kako stoji u optužnom predlogu, bio u prilično alkoholisanom stanju.

- Okrivljeni je uznemirio građane izgovarajući ime Ante Pavelića koji je bio vođa ustaškog pokreta. Učinio je to i položajem ruku, u znak službenog pozdrava ustaškog pokreta Nezavisne Države Hrvatske, koji je nastao na fašizmu i utemeljen je na rasizmu, te time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog ili etničkog identiteta što je protivno Ustava Republike Hrvatske. Na taj je način pomenuti je remetio javni red i mir prisutnih građana i počinio prekršaj u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira - stoji, između ostalog, u nepravosnažnoj presudi.

Video: Milanović i Plenković različito o ustaškom poviku za dom spremni

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA