≫ 

U Srbiji se spasioci na planinama "raspadaju od posla", u Crnoj Gori druga priča

Zbog korone manje posla za spasioce na planinama u Crnoj Gori

  • 1
gorska sluzba spasavanja, spasilac Foto: Gorska služba spasavanja Srbije

Zbog pandemije korona virusa pripadnici Gorske službe u Crnoj Gori imaju mnogo manje posla nego prethodnih godina, iako je sezona planinarenja uveliko počela, kazao je načelnik te službe Željko Loncović.

On je na Televiziji Crne Gore rekao da samim tim ima i manje povređivanja.

- Bilo je akcija ove sezone, nisu bile vezane za planinarenje, već za speleološke objekte, i jedna sa tragičnim, a jedna srećom sa dobrim ishodom - rekao je Loncović.

Do takvih situacija, kaže, dolazi uglavnom zbog neznanja.

- Većina ne prihvati planinu sa svim svojim pravilima koja važe tamo, nego pravila iz urbane sredine pokušaju da primene na planini. To je jedan broj, a drugi broj, to vam je kao u saobraćaju, znaju sva pravila, ali ih ne poštuju. I onda se dešavaju nesreće - rekao je Loncović.

Zato je, ističe, vodič rešenje svih problema, jer on vodi tempo, vodi račima o načinu kretanja i opremi...

- Postoje licence, a u Crnoj Gori postoji i zvanje "planinski vodič", za koji se uči i polaže. Licenca postoji, zavisno od kategorije koju vodi, postoji osam kategorija od lakih planinskih staza do alplinističkih uspona - rekao je Loncović, preneo je portal RTCG.

Podsetimo, prethodnih nedelja pripadnici Gorske službe spasavanja u Srbiji imali su pune ruke posla. U jednom vikendu su imali čak  18 intervencija, i pružili pomoć za oko 30 ljudi. To je najveći broj intervencija tokom vikenda koje je Gorska služba spasavanja imala od početka godine.

Intervencije su imali na planinama na kojima dežuraju njihovi spasioci, a zvali su ih i ljudi koji su se izgubili dok su šetali po šumskim stazama.

Video: Gorska služba spasavanja letela planinom, a onda su ugledali SOS utisnut u snegu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    13. avgust 2020 | 11:10

    Pa koga ce oni da spasavaju u Crnoj Gori osim kamenja, zmija i gustera?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA