"Mislio sam da korona ne postoji, a onda su mi se 22 dana borili za život": Alić jedva pobedio virus

Tuzlak je mislio da mu suvi kašalj i temperatura ne mogu ništa, a onda su mu se lekari više od tri nedelje borili za život

  • 0
Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Ernest Alić (40) iz Tuzle 22 dana je bio priključen na mehaničku ventilaciju zbog izuzetno ugroženog zdravstvenog stanja, uzrokovanog oboljenjem od virusa Covid-19. Nakon uspešnog oporavka skinut je sa respiratora i javno je progovorio o svojoj borbi za život.

Nakon dobijene životne bitke Alić i sam priznaje da u početku nije verovao u postojanje korona virusa, ali ga je sudbina u tome demantovala. Simptome kao što su temperatura i suvi kašalj smatrao je bezazlenim, međutim, situacija je bila znatno drugačija.

- Mislio sam da to ne postoji i da je izmišljeno. Ali, s obzirom da sam to na sebi lično doživeo, sada verujem. Imam snimak pluća na kojem se vidi kakva su ona bila, tako da ko god ne veruje daću mu da pogleda - kaže Alić u razgovoru za Federalnu televiziju.

Svoju priču je nastavio prisećanjem da su mu po dolasku u bolnicu lekari rekli da odmah moraju da ga priključe na invazivnu mehaničku ventilaciju.

- Rekli su da me odmah treba uspavati jer su mi pluća skoro eksplodirala. Probudio sam se nakon 22 dana u Respiratornom centru - priseća se Alić.

Kroz mesec dana neizvesnosti i strepnje prošli su i članovi porodice ovog Tuzlaka, a trenutaka nakon njegovog buđenja seća se i supruga Ajša. Kako kaže, nakon što se probudio, Alić je pozvao i tražio da mu pripremi pitu krompirušu, kolače i jogurt.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli Alić je proveo 33 dana, a bio je prvi pacijent koji je priključen na respirator. Po zanimanju je vozač i ovim poslom se bavi već 20 godina, a kako ističe, nakon potpunog uspostavljanja normalnih životnih tokova vratiće se redovnim obavezama.

Od početka epidemije koronavirusa do danas u Tuzlanskom kantonu je registrovano 2.509 slučajeva zaraze. Preminulo je 95 osoba, a uspešno se oporavilo 1.796 ljudi, piše Klix.

Video: Pitali smo zdravstvenog radnika šta je najteže od početka korone: Njegov odgovor rastužuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA