≫ 

Srbi kojim se letovanje u Hrvatskoj pretvorilo u pakao: "Treba vam zabraniti primorje na 500 godina"

Ovi Srbi su napravili nekoliko "grešaka" - neki su imali tetovažu koja se ne dopada nekom drugom; neki su imali "pogrešne tablice", a ne bi nas čudilo i da su se isto prezivali oni koji napadaju i oni koji su napadnuti; Da li letujete u Hrvatskoj i kakva su vaša iskustva?

Split, automobil, grafiti mržnje, Pali traktor, Ubij Srbina, ZDS Vandalizovan automobil sa srpskim tablicama u Splitu, Foto: dalmatinskiportal.hr

Korona virus uticao je na smanjeni obim turista koji su došli u Hrvatsku. Međutim, to nije u tolikoj meri značilo da će samim tim biti izbegnuti incidenti koje su državljani Srbije doživeli tokom boravka u toj zemlji.

Fizičko nasilje, puštanje pesama Marka Perkovića Tompsona, kao i vandalizovanje automobila sa srpskim registarskim tablicama i ovoga puta su “obeležili” letnju sezonu u Hrvatskoj.

Srbin pretučen zbog tetovaže

Krajem jula u Baškoj vodi je brutalno pretučen Saša Vukojević (30), državljanin Republike Austrije, ali i Srbin i pravoslavac, što je za ovu ružnu priču, nažalost, bilo ključno.

Kako su javili hrvatski mediji, on je napadnut sa leđa dok je supruzi i ćerkicama donosio obrok iz restorana brze hrane. Zatim su ga tri napadača oborila udarcem u potiljak i usledilo je brutalno šutiranje, toliko da su zgroženi ostali svi koju su se našli u to vreme usred rive, od turista do osoblja restorana kraj čije se terase incident dogodio.

Na usnama je dobio osam šavova, imao je tri rasklimana zuba i modrice po celom telu.

Nije poznato šta je stvarni povod napada, jer napadači nisu ništa pričali dok su ga batinali, ali ni on ni njegova supruga Manuela ne sumnjaju da je postao meta zbog tetovaža koje ima na telu.

Na listu desne noge ima tetoviran pravoslavni krst, na levom ramenu tetovaže dva najdraža kluba, Verdera iz Bremena i, na svoju žalost, Crvene zvezde iz Beograda.

Na desnoj ruci svoje ime na ćirilici, a uz sve to je oko vrata nosio pravoslavni krst. Sa suprugom Manuelom, Hrvaticom iz Čovića kraj Otočca živi u austrijskom gradiću nedaleko Linca. Bio je to peti dan letovanja u Hrvatskoj kada je došlo do incidenta, te su ga posle tuče prekinuli i uputili se ka Austriji.

U vezi sa incidentom oglasila se i Sašina supruga Manuela, istakavši da je policija ozbiljnije shvatila ovaj napad upravo zbog medijske pažnje koju je privukao ceo slučaj.

- Dok je Saša iznosio detalje napada u policiji u sredu uveče, policajac ga je svako malo prekidao govoreći mu: "To nije bitno, to nas ne zanima." Nakon što je priča objavljena u "Jutarnjem listu", zvali su nas ponovo iz policije, ali su ih ovaj put zanimali upravo detalji. S obzirom na to da smo već biti na putu za Austriju, Sašu su ponovno ispitali preko telefona, a onda su ispitali i mene - potvrdila je Manuela, a preneo je tada “Jutarnji list”.

"Ubij Srbina" i "Pali traktor"

Početkom avgusta na automobilu beogradskih tablica u Splitu ispisani su uvređujući antisrpski grafiti. Naime, crnom bojom na vozilu su napisane poruke kao što su "ZDS" (Za dom spremni), "Pali traktor" i "Ubij Srbina".

Kako su preneli hrvatski mediji, vlasnica automobila prijavila je incident policiji, a organi reda tragaju za izvršiocima.

Srbinu u Poreču izgrebali auto sa porukama "Koljači, četnici, ubice..."

Jedan gost iz Srbije u Poreču prijavio je juče incident pošto mu je automobil izgreban, a na brisačima ostavljene uvredljive poruke.

- Koljači, četnici, ubice, propada vam velika Srbija. Pobili ste 300 hiljada ljudi, s Balkana je otišlo 1,5 miliona. Sve ste uništili, birate i dalje četnike na vlast i dolazite u ustašku državu. Treba vam zabraniti idućih 500 godina dolazak u Hrvatsku. Suočite se s istinom i kao Nemačka platite odštetu. Najgori narod u Evropi. Mediji su vam katastrofa. Ono malo koji žele reći istinu mora ih čuvati policija. Propala velika Srbija, a oni i dalje žive u virtuelnom svetu - pisalo je u poruci.

Kako je tada rekao, slučaj je prijavio Turističkoj zajednici u Poreču, ali ističe da ne očekuje nikakvu pomoć.

Žalio se što su puštali Tompsona na Braču

Turista iz Srbije koji je bio gost u Bolu na Braču požalio se ovih dana jer je neko puštao pesmu Marka Perkovića Tompsona “Bojna Čavoglave”.

Srbin se protestovao iz razloga što se u u pesmi spominju "srpski dobrovoljci i četnici koji su napali Hrvatsku". Na kraju svog dopisa zamolio je za bilo kakav odgovor, u nadi da će se njegove reči daleko čuti, a ne samo pročitati i izbrisati. Ubrzo mu je i stigao odgovor od Stipe Karmelića, šefa jedinstvenog upravnog odeljenja Opštine Bol.

- Poštovani, drago nam je čuti sve vaše pohvale o Bolu i bolskim turističkim radnicima sa kojima ste već duži niz godina zadovoljni. Žao nam je što vas je uvredila Tompsonova pesma u kojoj se slavi obrana malog sela Čavoglave u Dalmatinskoj zagori. Pesma se obraća srpskim dobrovoljcima i četnicima koji su četiri godine osvajali, palili, uništavali, ubijali i proterivali Hrvate i ostale nesrpske stanovnike sa njihovih ognjišta u Hrvatskoj - navodi se u odgovoru.

- Siguran sam da se pesma ne odnosi na vas lično. Ne znam zašto vas pesma iz hrvatskog obrambenog rata asocira na Jasenovac, najveću ljagu hrvatske države iz Drugog svetskog rata. Zločini u Jasenovcu su osuđeni od svih normalnih ljudi, te očekujemo da svi normalni ljudi osude agresiju na Čavoglave i još “milijun” sela i gradova u Hrvatskoj od 1991. do 1995. Nemojte se čuditi da se u Hrvatskoj pevaju hrvatske pesme, kao što nije čudno da se u Srbiji pevaju srpske - dodaje se u dopisu.

Video: Ustaški pokliči na koncertu Marka Perkovića Tompsona tokom proslave Oluje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    21. avgust 2020 | 13:54

    Bio u Splitu sa BG tablicom proslo leto! Parkirao blizu Rive. Vozio pored Hajdukovih stadiona! Jedan jedini problem nisam imao! Ali nisam ni dizao tri prsta,pijan pevao Sabana i glumio velikog Srbina! Otišao sam kao turista! Iskustvo pokazuje da ti koji se kao nešto busaju i ku.če tako prođu! I u Bg bi prošao isto da ispred Marakane peva “ Volim Partizan crno bele boje ...”

  • Milan

    21. avgust 2020 | 13:46

    Da li je moguce da i dalje postoje budale koje idu tamo na letovanje?

  • Гаги

    21. avgust 2020 | 15:20

    Како мени то да се не деси. 16 год. идем на шибенско подручије. Идем на моју дедовину и сви апели да не идем не вреде.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA