Niko ne zna Stjepine muke: Prvi put koronu dobio u Nemačkoj, drugi u Hrvatskoj

Lekar u Nemačkoj mu rekao da nema šanse da je drugi put oboleo i test bacio u smeće

  • 3
Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Kad sam doktoru rekao da sam u aprilu imao koronu, on je taj test bacio u smeće i rekao da nema potrebe da radi drugi test i da ne mogu dobiti drugi put koronu. Međutim, tri dana kasnije sam završio u bolnici - priča Stjepo Jelečević, Hrvat koji živi u Nemačkoj.

Stjepo se, kako piše 24sata, zarazio dva puta u nekoliko meseci. Drugi put virus je pokupio početkom avgusta na odmoru u Hrvatskoj.

- Inače sam srčani bolesnik pa su me u aprilu odmah testirali. Test je ispao pozitivan. Tad nisam imao izražene simptome kao sad. Bio sam u izolaciji 18 dana, a 10. maja sam dobio, ali bez testiranja, odobrenje od lekara da sam u potpunosti zdrav. Radio sam normalno do 6. jula, a nakon toga sam došao u Hrvatsku na godišnji odmor. Prvo sam bio na Hvaru, a zatim sam otišao u Županju. Dana 10. avgusta sam imao temperaturu preko 40. Odlučili smo da se vratimo u Nemačku, ali nisam mislio da imam koronu jer su tad bili govorili da je nemoguće se dva puta zaraziš - priča Stjepo, dok jedva udiše i dodaje da je ubrzo Hitna morala da dođe po njega.

Umalo završio na respiratoru

 

- Iako je lekar moj drugi test bacio u smeće, u bolnici su uradili novi, ali i na Covid-19 i na običan grip. I tako se pokazalo da sam jedini Nemac koji se zarazio dva puta. Ostavili su me u bolnici, a kako nisam mogao normalno da dišem, hteli su da me stave na respirator, ali na kraju ipak nisu jer bi to ostavilo veće posledice - rekao je Stjepo koji se trenutno nalazi na kućnoj nezi.

- Izolovao sam se u jednu sobu. Živim sa suprugom i dvoje dece, koji su se testirali i, nasreću, svi su negativni. Imam velike glavobolje i jako sam slab, ali sad nešto lakše dišem, ali osećaj je užasan. Mišići me jako bole, nemam snage ni za šta. U kontaktu sam s nadležnim Zdravstvenim centrom u Nemačkoj, koji me svakodnevno kontaktira. Nakon 18 dana od početka bolova i temperature još uvek ne osećam da bi mogao da idem na posao ili tako nešto. Sutra idem na novo testiranje pa ćemo videti jesam li i dalje pozitivan i gde će naučnici znati više o mom slučaju - ispričao je Stjepo i istakao da koliko je upoznat u Hrvatskoj nije nikoga zarazio.

Struka i dalje ne zna kako reaguje bolesnik kod reinfekcije jer nema dovoljno primera i dokaza. Postoji mogućnost da je Stjepo bio i nosilac virusa sva 4 meseca. Reinfekcija, međutim, kod nekih bolesnika ne znači i ponovnu pojavu bolesti.

Video: Kon: Ako simptomi korone prestanu za 14 dana, nemate razlog da se testirate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    31. avgust 2020 | 00:14

    Prvi put nije ni imao koronu!

  • 😷

    31. avgust 2020 | 21:37

    Oba puta je imao COVID19

  • Antun pokatoliceni srbin

    31. avgust 2020 | 07:17

    Ja mnoge hrvate ne razumijem svejedi im otici u njemacku I austriju I vratiti se pa jos u autobusu su juce u njemackoj na linini rovinj minhen nasli 32 putnika niko maske nije imao a u zatvorenom putik ispred pola metra iza pola gdje je tu razmak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA