≫ 

Hrvati dobili četiri ponude za borbene avione: SAD i Francuska ostali u igri

Stigle su po dve ponude za nove i polovne avione

  • 4
Vojni aerodrom Batajnica, avion, helikopter, vojnici, maske, vojska Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Poslednjeg dana pre isteka roka za podnošenje, Hrvatska je dobila četiri ponude za nabavku višenamenskog borbenog aviona od Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Izraela - po dve ponude za nove i polovne avione.

Šef Kabineta hrvatskog premijera Zvonimir Frka-Petešić izrazio je zadovoljstvo pristiglim ponudama i ocenio da su one kvalitetne i na tragu onoga što je Hrvatska, kako je rekao, i zacrtala kao ciljeve.

A to je, dodao je, da to budu avioni četvrte generacije, da budu kompatibilni s NATO standardima i da su to zapadne tehnologije.

- To je ono što smo dobili i zbog toga smo zadovoljni - izjavio je Frka-Petešić novinarima, prenela je Hina.

Dve ponude dobijene su za nove avione, a dve za polovne.

Norveška, koja je najavila učešće na tenderu, odustala je jer nije ispunjavala postavljene kriterijume, a Grčka i Italija nisu mogle da odgovore u zadatom roku, kazao je Frka-Petešić.

Načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske admiral Robert Hranj je rekao da je Švedska Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Sjedinjene Američke Države nude novi F-16 blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Rečeno je i da izraelska ponuda garantuje da bi američka strana bila uključena na samom početku cele procedure i na taj način bi bio obezbeđen tripartitni ugovor triju vlada.

Proces razmatranja ponuda, kako je saopšteno ranije, trajaće do kraja godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    9. septembar 2020 | 17:21

    Koliko jos treba za popravke daju nam otpad.

  • Antun-Tunja

    9. septembar 2020 | 17:20

    Pouzdano,Izrael je taj sa kojima se RH naj više dogovara.Izrael je pouzdani saveznik RH još od vremena ustupka potpunog snimanja s-300 kao i poklanjanja špijunske opreme snimanja pomoću boje glasa.Ovo zadnje je osmislio Hrvat još 1989.godine.Boja glasa je jedinstven isto kao i otisak prsta, kojeg je takođe Hrvat izumio a prihvaćen je u cijelom svijetu.Ovom metodom su uhvaćeni mnogi krimosi i teroristi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA