≫ 

Svečanom akademijom u Banjaluci obeležen Dan srpskog jedinstva

Na akademiji, koja je održana na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnji praznik poseban dan za Republiku Srpsku i Srbiju i istakao da je jedinstvo Srba potrebno i danas

  • 4

Svečanom akademijom "Pohvala srpskom narodu", sa koje je poručeno da je srpski narod jedinstven i da Srbi ujedinjeni i složni mogu da prevaziđu sve nedaće, večeras je obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji su ustanovili zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

Na akademiji, koja je održana na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnji praznik poseban dan za Republiku Srpsku i Srbiju i istakao da je jedinstvo Srba potrebno i danas.

Poručio je da je ponosan što u ovom vremenu predstavlja srpski narod u BiH i što brani interese srpskog naroda, te naglasio da nema naroda u okruženju koji je više dao žrtava za slobodu od srpskog.

Dodik je rekao da veliki i moćni srpskom narodu pokušavaju da uskrate prava koja daju drugima.

- Pa će reći da Kosovo može da bude izvan Srbije, a da mi u RS moramo da trpimo nemoguću državu koja se zove BiH. To moramo da isteramo na čistac. Kad oni kažu da je to nemerljivo, da mi kažemo veoma jasno da je merljivo i da nam objasne kako različiti aršini u gotovo identičnim okolnostima postoje - rekao je Dodik.

To se, kako kaže, mora u ovom vremenu izboriti političkim sredstvima.

Dodik je istakao da je ključno pitanje mir i da se sve mora raditi političkim procesima, te istakao da Srbija, koja je nesumnjivo jača, i RS, kao "druga srpska država na Balkanu", imaju potencijal da izgrade svoj politički stav i da ga ostvare.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi da se obežava Dan srpskog jedinstva

Praznik sprskoj jedinstva Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DARIMIR BANDA

Dodik je rekao da je ključna reč za srpski narod kroz istoriju bila sloboda.

- Tu slobodu smo shvatali kao slobodu za druge, ne samo za sebe. Mislim da ovaj dan koncentriše ono što jeste srpski nacionalni i državni interes. Naše jedinstvo je potrebno i danas. Mi smo jedinstven srpski narod na ovim prostorima - poručio je Dodik.

Predsednica RS Željka Cvijanović poručila je na svečanoj akademiji da će Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biti simbol zajedništva Republike Srpske i Srbije.

- Naša namera je da ovaj dan bude prepoznat kao važan datum ne samo u Srbiji i Srpskoj, već u svim krajevima gde živi naš narod - istakla je Cvijanović.

Naglasila je da današnji datum nije odabran slučajno i da je Solunski front nije bila obična bitka, već bitka za slobodu srpskog naroda.

Kako je istakla, najvažniji frontovi današnjice nisu u rovovima već na političkoj sceni, zbog čega je potrebno stabilno okruženje, a za RS, kako je navela, Srbija ostaje najvažniji partner u svim oblastima.

- U Srpskoj nema nijedne zajednice u kojoj nije nešto izgrađeno od Srbije, i na to smo ponosni. Ovaj praznik je dokaz da imamo zajedničku prošlost, zajedničku sadašnjost i zajedničku budućnost - poručila je Cvijanović.

Na akademiji je puštena i poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je naveo da Srbi, ujedinjeni i složni, mogu da prevaziđu sve nedaće, pobede sve probleme i osiguraju budućnost naše dece.

- Nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode za koju su se naši preci borili, za koju ćemo se boriti i u budućnosti - poručio je Vučić.

Akademiji je prisustvovao i ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsednika Vučića, kao i brojne zvanice iz RS i Srbije, a u programu su učestvovali glumci iz Banjaluke i Beograda.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlucile su da zajednicki praznuju 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je pre 102 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ove godine se obeležava prvi put.

Video: Vučić: Srbi se političkim sredstvima moraju boriti za slobodu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA