Dan: Danas početak pregovora o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori?

Iz pobedničkih koalicija kažu da su se stekli svi uslovi za početak zvaničnih pregovora

  • 3
Izbori glasanje 2020 Crna Gora

Izbori u Crnoj Gori / Foto-kolaž: Tanjug/Dragan Kujundžić, Pixabay

Zvanični pregovori o konstituisanju nove izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori mogli bi početi već danas, piše podgorički Dan pozivajuće se na više izvora iz pobedničkih koalicija.

Predstavnici nove skupštinske većine koju čine tri, do juče opozicione koalicije, Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, ističu da su stvoreni svi uslovi za zvanične pregovore i da upravo i deluju u tom pravcu.

Lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je za podgorički dnevnik da sve tri koalicije čine sve da do kraja oktobra imaju kompletno formiranu vladu, te da se pregovori o konstituisanju vlasti već vode.

Zdravko Krivokapić, obraćanje, Crna Gora izbori

Foto: Tanjug/Zoran Marković

- Mi već pregovaramo, već imamo te neformalne sastanke da napravimo principe, da se dogovorimo i da vidimo šta nam je činiti. Da li će baš danas biti neki zvaničniji sastanak, to vam ne mogu reći jer još nije dogovoreno sigurno. Što se tiče vlade, mi ćemo se truditi da je kompletno formiramo do kraja oktobra - rekao je Krivokapić.

Iz koalicije Mir je naša nacija takođe ističu da su se stekli svi uslovi za početak zvaničnih pregovora o konstituisanju nove vlasti.

- Državna izborna komisija je proglasila konačne rezultate izbora, čime su se stekli uslovi da tri pobedničke koalicije, uz učešće svih parlamentarnih manjinskih stranaka, otpočnu pregovore o konstituisanju nove izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori. Siguran sam da će taj proces trajati znatno kraće od svih dosadašnjih procesa koji su prethodili konstituisanju nove vlasti - kazao je za Dan Boris Bogdanović, generalni sekretar Demokrata.

Ne očekuje, kaže, nikakve probleme tokom tog procesa, već efikasan dogovor, koji će uslediti u narednih dvadesetak dana.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić kazao je za Dan da bi zvanični pregovori o konstituisanja vlasti mogli početi svakog dana.

Crno na bijelo crna gora, izbori, Podgorica

Foto: Tanjug/ZORAN MIRKOVIC

- Nosioci svih izbornih lista danas imaju sastanak sa predsednikom Skupštine Ivanom Brajovicem, sa ciljem da se zakaže konstitutivna sednica novog saziva parlamenta na kojoj bi se verifikovali mandati. Međutim, mi paralelno s tim svakako pregovaramo oko formiranja nove vlasti i uskoro bi trebalo i zvanično da počnu pregovori i da se krene sa podelom resora, sa personalnim rešenjima - navodi Radovanović.

- Tri liste imaju većinu, razgovara se sa manjinskim partijama i definitivno nakon proglašenja konačnih rezultata od Državne izborne komisi]e, a u skladu sa sporazumom, tri liste su raspoložene da i manjinske partije budu deo vlasti, bez obzira na to da li imaju parlamentarni status ili ne - rekao je Radovanović.

U skladu s tim, kaže, se i obavljaju konsultacije.

- Već smo razgovarali sa jednom albanskom koalicijom, tako da sve ide u smeru formiranja nove vlasti i nadamo se da će to biti uskoro - kazao je Radovanic i dodao da po pitanju mandatara još uvek nisu došli do personalnih i kadrovskih rešenja.

Video: Krivokapić, Bečić i Abazović potpisali sporazum

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavke

    16. septembar 2020 | 09:57

    Milo traži ti sad Srpsko državljantvo🦾

  • FANTOM

    16. septembar 2020 | 14:19

    Kakvu ovi koaliciju sačinjavaju bez kuvara. Ne mogu sačiniti vladu bez mandatara ili mogu pa će poput onih u Belorusiji tražiti nasilnim putem odlazak Mila i opet da pobedi ulica. Ove tri stranke imaju zajedno skoro kao Milova stranka samostalno. Njegova stranka ima najviše poslanika i logično da će za mandatara predložiti nekog iz svoje partije. A onda igraj Đurđa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA