≫ 

Mitropolit Amfilohije: Neću umreti pre nego što na vrh Lovćena vratim Crkvu Svetog Petra Cetinjskog

- Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gde je bila - izjavio je on

  • 18
Crna Gora izbori 2020. Montenegro Election

Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da neće umreti pre nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu svetog Petra Cetinjskog.

- Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gde je bila - izjavio je Amfilohije za Politiku.

On je rekao da je u zavetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš "dao obijeliti /crkvu/" i da se svake godine po njegovoj zapovedi liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

- Crkva svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vreme njegovog života (1846. godine), na mestu koje je sam obeležio i izričito zaveštao da u njoj bude sahranjen - rekao je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, svima je poznato Njegoševo autentično zaveštanje, koje glasi: "Јa hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu... To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu".

- Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore - rekao je Amfilohije.

Kada je reč o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, Amfilohije je kazao da za to postoji "amanet kralja Nikole".

Ostaci Petra Petrovića Njegoša se od 1974. godine nalaze u mauzoleju sagrađenom po projektu hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mestu pravoslavne kapele u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena.

Video: Amfilohije: Želim da mir i Hristova ljubav bude nad svim žiteljima Crne Gore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA