≫ 

Bila je na tom mestu 1945: Na vrh zgrade u Rijeci postavljena petokraka, partizanska zvezda

Ova umetnička intervencija reminiscira crvenu zvezdu koja je na isto mesto bila postavljena 1945. godine

  • 13
Zvezda, Rijeka

Nova umetnička instalacija / Foto: rijeka2020.eu

U Rijeci je u nedelju 20. septembra, u sklopu programa Evropske prestonice kulture, postavljena umetnička instalacija Nemanje Cvijanovića "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“.

Reč je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvezde petokrake u koju je uronjeno 2.800 krhotina stakla koje podsećaju na 2.800 poginulih boraca u bici za Rijeku.

Zvezda, Rijeka

Sećanje na poginule borce / Foto: rijeka2020.eu

Instalacija je sastavni deo programa "Izvrnuti džep - umetničke intervencije u javnom prostoru" u organizaciji Muzeja moderne i savremene umetnosti, u sklopu programskog pravca "Doba moći".

- Ova nakrivljena i okrnjena zvezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvek „opasnog“ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasleđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo - navodi u svom opisu umetnik.

Spomenik crvenoj Rijeci postavljen je 20. septembra, na dan kada je 1943, posle kapitulacije Italije, Izvršni odbor ZAVNOH-a doneo odluku o priključenju Rijeke Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra iostalih krajeva koje je u Drugom svetskom ratu okupirala Italija.

Zvezda, Rijeka

Na istom mestu bila je postavljena i zvezda 1945. / Foto: rijeka2020.eu

Skulptura će biti postavljena do 4. oktobra 2020. godine.

Postavljena na vrh Riječkog nebodera, ova umetnička intervencija reminiscira crvenu zvezdu koja je na isto mesto bila postavljena 1945. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    20. septembar 2020 | 17:17

    S moje strane, bravooooo, cestitam na odluci. Rijeku cu posetiti prvom prilikom, volim normalne ljude, inace zivim u ponosnoj Srbiji.

  • TIHI

    20. septembar 2020 | 21:35

    Vec se javljaju fasisti domaci koji je mrze i zele skinut, sta li misle za Americku zastavu sa mnogo petokraka. Bravo Rijecani, uje mijesaju neku svoju foru i zele Istoriu da okrenu. Nikad vam to nece uspjet, sa okupatorima ste tikve sadili protiv svog naroda a to se nikad nezaboravlja.

  • Armada

    20. septembar 2020 | 16:51

    Forza Fiume!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA