≫ 

Novi kriterijumi u Hrvatskoj, izolacija 10 dana: Ako 24 sata osoba nije imala simptome, izlazi

Izuzetak su teški slučajevi

  • 1
Bilbord, ljudi, maske, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je na N1 televiziji govorio o najavljenim promenama što se tiče testiranja i izolacije obolelih od korona virusa.

Potvrdio je da će u novom dokumentu stajati da će od sada izolacija trajati 10 dana umesto dosadašnjih 14.

Dodao je da se kriterijumi za testiranje neće bitno menjati, osim za učenike i studente u domovima kao i za one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa.

- Treća bitna novost je da dosad osobe koje su bile pozitivne, osoba koja ima dokazanu potvrdu da je prebolela bolest, tri meseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom - rekao je Capak.

Istakao je da osoba nakon desetog dana izolacije više nije zarazna te da nema potrebe da i dalje bude u izolaciji.

- Ako 24 sata osoba nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi - rekao je Capak.

Danas je brojka zaraženih niža zbog manjeg broja testiranja vikendom.

- Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dve nedelje mi kontinuirano imamo silazni trend broja obolelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti - rekao je Capak za N1.

Capak je istakao da su hospitalizovani oni koji imaju teži oblik bolesti, neku dodatnu hroničnu bolest ili komorbiditet.

- Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator te da se dogodi loš ishod. Sada plaćamo danak velikom broju obolelih tokom avgusta. Od početka epidemije do danas nešto manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih koji premine - rekao je Capak.

Upitan za nova potencijalna žarišta, direktor HZJZ-a je rekao da ih trenutno nema, ali treba pratiti Vinkovačke jeseni i gej parade, jer se tamo okupio veći broj ljudi.

Video: Krizni štab: Ovo su mere za one koji se vrate u Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA