Otkriven uzrok pada vojnog aviona u Hrvatskoj nakon kog je ministar podneo ostavku

U jednoj etapi izvođenja, avion je izgubio na brzini, jer je umesto da upravljačku palicu gurne prema napred, kako bi oborio nos aviona i dobio na brzini, pilot Novković je zadržao palicu prema sebi, tako da avion nije dobio potreban rad krila za izlazak iz kovitlaca i povratak u normalan let

  • 2
luka jagatic, marko novkovic Foto: morh.hr

Pad hrvatskog školskog aviona Zlin 242 L, u kojem su 7. maja poginuli natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić, zbog čega je tadašnji ministar odbrane Damir Krstičević podneo ostavku, dogodio se u trenutku kada su piloti izvodili figuru "zvono" u sklopu obuke akrobatskog letenja.

U jednoj etapi izvođenja, avion je izgubio na brzini, jer je umesto da upravljačku palicu gurne prema napred, kako bi oborio nos aviona i dobio na brzini, pilot Novković je zadržao palicu prema sebi, tako da avion nije dobio potreban rad krila za izlazak iz kovitlaca i povratak u normalan let, navodi Slobodna Dalmacija.

Avion je pre udara ostao bez progresivne brzine kretanja, stao u vazduhu i praktično u slobodnom padu tresnuo na tlo i zapalio se.

Na ovaj način je okolnosti pada školskog aviona Zlin 242 L u Biljanima Donjim kod Benkovca za Slobodnu Dalmaciju opisao izvor koji je video videozapis poslednjeg leta pilota natporučnika Marka Novkovića i polaznika letačke selekcijske obuke poručnika Luke Jagatića.

Zapis s videokamere je postao jedan od ključnih dokaza u istrazi koji bi trebalo da objasni zašto je školski avion pao i zašto su dvojica mladih pilota izgubila živote u incidentu zbog kojeg je ministar odbrane Damir Krstičević podneo neopozivu ostavku.

Kamera je, navodi se, zabeležila ceo let Zlina 242 L od Zemunika do pada u Biljanima Donjim i ponašanje dvojice pilota u kokpitu.

Video: Prinudno sletanje: Avion za koji se sumnja da je prevozio drogu, izgoreo nasred auto-puta

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avio

    21. septembar 2020 | 21:45

    Tako je i kod nas, od pilota heroja napraviše pijanicu a ministra poslaše po čin desetara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA