≫ 

Delovalo je da su obuzdali koronu: Sloveniju brine rast hospitalizovanih i manjak medicinara

U nekoliko poslednjih meseci u Austriju i druge države iz Slovenije je otišlo nekoliko stotina lekara i medicinskih sestara

  • 0
Doktori, pacijent, bolnički kreveti, koronavirus

Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Slovenački premijer Janez Janša priznao je danas da je zabrinut za funkcioniranje zdravstvenog sistema ako se nastavi sadašnji trend rasta hospitalizacija zbog korona virusa , ali je istakao da njegova vlada čini sve kako u drugom talasu epidemije ne bi došlo do "zatvaranja" zdravstvenog sistema za druge pacijente kojima je potrebna pomoć.

Janša je, odgovarajući u parlamentu na kritike opozicije, negirao tvrdnje da se njegova vlada nije pobrinula da se zdravstvo pripremi za jesenji drugi talas epidemije i da sada dolazi do "masovnog zastoja" u zdravstvu, s još dužim vremenom čekanja na operacije i kasnim otkrivanjem zloćudnih bolesti.

Janša je rekao da se nada da neće doći do zatvaranja zdravstvenog sistema za ostale pacijente zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom i da je upravo zato važno da se svi pridržavaju epidemioloških pravila, a kao glavni problem naveo manjak kadra, navodi agencija Hina, a javlja Tanjug.

U nekoliko poslednjih meseci u Austriju i druge države iz Slovenije je otišlo nekoliko stotina lekara i medicinskih sestara, rekao je Janša i naveo da njegova vlada sa socijalnim partnerima dogovara novi paket pomoći zdravstvu, ali predlaže i isključenje visokoobrazovnih stručnih kadrova u zdravstvu iz sistema javnih zarada, kako bi mogli biti adekvatno nagrađeni.

Broj hospitalizovanih zbog COVID-19 u Sloveniji je poslednjih sedmica u velikom porastu, pa je u coovid-bolnicama trenutno 70 pacijenata, a od toga ih je 14 na odeljenjima intenzivne nege.

Video: Muškarac ušao u gradski prevoz, pa oprao noge sredstvom za dezinfekciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA