Zagrebu preti razoran zemljotres? Seizmolozi kažu da bi mogao biti dosta jači od onog u martu

Seizmolosi kažu da se "najveći" potres još nije dogodio i da bi u narednih šest meseci prestonicu Hrvatske mogao da pogodi razoran zemljotres

  • 9

Video: Lagano je šetao ulicama Zagreba a onda je krenuo zemljotres i za dlaku je izbegao sigurnu smrt

Koliko god da su posledice zemljotresa u Hrvatskoj u martu bile drastične, to nažalost nije maksimalna energija koju se u zagrebačkom području može očekivati da bi se mogla osloboditi, rekao je seizmolog Tomislav Fiket o potresu koji je proletos pogodio Zagreb i okolinu.

Tlo se u Hrvatskoj neprestano trese još od velikog potresa 22. marta ove godine. Stručnjaci, najpre seizmolozi, tvrde da su žitelji Zagreba i okoline dobro i prošli jer je, s obzirom na trusno područje, pitanje je vremena kada će Zagreb pogoditi jak potres.

Fiket je za RTL Direkt rekao da, kada tlo počne da se trese, nema ikakvog rešenja, jer se ništa ne može preduzeti.

- Sve zavisi od čoveka do čoveka - objašnjava Fiket.

Na pitanje “koliko će se tlo još tresti”, Fiket je odgovorio: “Kad bih znao kad će stati, bio bih u jako dobroj poziciji.”

- Situacija je takva da se ovo još može nastaviti. Relaksacija se još događa. (…) Sam potres je posledica napetosti koja se dogodila i ta energija se u trenutku potresa oslobodila pa se to polako poravnava i to je ono što i dalje osećamo kao potres - objasnio je seizmolog.

Nažalost, kako je rekao, ne može da uteši javnost tvrdnjom da sada neće biti snažnijeg potresa neko duže vreme.

- To bih mogao reći da se taj jači potres dogodio. Koliko god da su posledice bile drastične, to nažalost nije maksimalna energija koju se u zagrebačkom području može očekivati da bi se mogla osloboditi - rekao je Fiket.

Zagreb "čeka" potres od 6,3 po Rihteru

Pojasnio je nadalje da se Državna seizomološka mreža sastoji od 17 stalnih stanica i da su četiri donacija Grada Zagreba i čine zagrebačku mrežu.

- To je ono što održava Seizomološka služba, koja radi non-stop. Susedna Italija, na primer, ima hiljade stanica. Slovenija ima više od 50.  Jednostavno se radi o tome da smo država koja ima nezahvalan oblik i da bi se moglo kvalitetnije pokriti teritorija, treba nam gusta mreža stanica, za koje nemamo sredstava - rekao je Fiket u RTL Direktu, ali i priznao da se ni s tim potresi ne bi mogli predvideti.

Na koncu, upitan kakav bi to bio veliki potres koji bi mogao pogoditi Hrvatsku, seizmolog Fiket je odgovorio da bi bio snage 6,3 do 6,5 po Rihteru za područje Zagreba i 7 stepeni za dubrovačko područje.

- To je tridesetak puta jače od potresa 22. marta - zaključio je Fiket.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA