≫ 

Bečić izabran za predsednika Skupštine Crne Gore

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade

  • 17

Lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić izabran je za novog predsednika parlamenta Crne GoreOd 71 ubačenog listića, 46 je bilo važećih, od čega 45 glasova "za" i jedan "protiv", saopštio je predsedavajući sednice Miodrag Lekić.

Kako javlja RTCG, Njegov izbor podržali su poslanici tri koalicije "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo, Bošnjačka stranka i Albanska lista Nik Đeljošaj. Uzdržani su bili poslanici DPS-a, SD-a i SDP-a, protiv je bila Liberalna partija.

Bečić je, kako navode crnogorski mediji, položio zakletvu i kazao tokom obraćanja da mu je "neopisiva je čast biti izabran za predsednika najvišeg zakonodavnog tela".

Sednica je počela nešto posle 12 časova, a ranije u toku dana, deo poslanika Demokratskog fronta nije prisustvovao intoniranju državne himne na početku sednice kojom predsedava najstariji poslanik Miodrag Lekić (“Mir je naša nacija”), kome pomaže najmlađi, Maksim Vučinić iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Demokratski front je ranije predložio da lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić bude predsednik Skupštine, a nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivpokapić mandatar buduće Vlade, što je saopštio poslanik DF-a Milan Knežević.

- Nas ne interesuju fotelje, interesuje nas samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda - kazao je Knežević.

Predsedavajući Miodrag Lekić je pozvao da se dostavi pisani predlog deset poslanika, kako bi se izjasnili o predlogu DF-a. Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović rekao je da je predlog DF-a apsolutno prihvatljiv za tu koaliciju, te poručio da ostaje "čovek od reči".

- Ako se zadovolje poslovničke forme, možemo da pristupimo izboru predsednika skupštine iz redova Demokrata, Alekse Bečića, a da nakon toga formalizujemo i kandidaturu za novog mandatara - rekao je tada Abazović.

Bečić je ranije kazao kazao da poslanici ZBCG i "Crno na bijelo" imaju apsolutnu podršku i spremnost koalicije "Mir je naša nacija" ukoliko smatraju da treba formalizovati izbor za predsednika Skupštine na način kako su predložili, te da su spremni staviti potpise na predlog da Krivokapić bude mandatar.

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

 

Lekić je nakon njegovog izlaganja dao pauzu.

Na dnevnom redu današnjeg zasedanja parlamenta su četiri tačke:

- Izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika

- Izbor predsednika Skupštine

- Utvrđivanje broja potpredsednika i izbor potpredsednika Skupštine

- Izbor predsednika i članova Administrativnog odbora

Podsetimo, prema zvaničnim rezultatima izbora, koalicija "Odlučno. DPS - Milo Đukanovic" osvojila je 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, koalicija "Mir je naša nacija" deset, a platforma "Crno na bijelo", četiri.

Bošnjacka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva.

Po jednog predstavnika imace Albanska lista "Nik Đeljošaj- Genci Nimanbegu" i koalicija "Jedonoglasno".

Biračko pravo je imalo 540.026 osoba, a glasalo je 413.894 građana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    23. septembar 2020 | 14:06

    Nek je srećna sloboda svima koji nisu za sve ove godine diktature podlegli pritisku i koji su ostali vjerni sebi i ostali svoji, takvi su najviše patili i najvise poniženi bili...ali neće više, ŽIVJELA CRNA GORA ONA PRAVA NJEGOŠEVA!!! ŽIVIO MITROPOLIT AMFILOHIJE I NASA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA!!!

  • Krusko Medo

    23. septembar 2020 | 14:18

    Evo ocit dokaz svima u regionu da ljudi razlicitih vjera mogu i oce da zive zajedno u istoj drzavi,BRAVO CRNOGORCI PRAVI samo slozno i odlucno

  • navaljni srpski brat

    23. septembar 2020 | 17:25

    Koliko vidim ovaj Albanac ne samo da je intelektualac nego je jako odmeren i posten.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA