Dodik za Večernji: Neće biti rata, Bošnjaci su u BiH arogantniji nego što su Srbi bili u Jugoslaviji

On je rekao da je pogubna varijanta i podvala koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima o građanskoj državi, jer toga nikada na ovim prostorima nije moglo da bude

  • 47
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Milorad Dodik / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da u BiH neće biti rata i da su to "floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje da plaše strance" i najavio mogućnost da Srbi i Hrvati zatraže izlazak iz BiH jer im se osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dodik je rekao da je pogubna varijanta i podvala koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima o građanskoj državi, jer toga nikada na ovim prostorima nije moglo da bude.

- Stranka Alije i Bakira Izetbegovića zauzima se za građansko uređenje. Ne razumem kome oni to mogu da podvale. S druge strane, Hrvati i Srbi insistiraju na konstitutivnosti naroda i paritetu iz Dejtona, dok se drugačije ne dogovorimo. Sada imate jedan narod koji želi realizaciju ''građanske'' priče, a druga dva naroda to ne žele, to su Srbi i Hrvati - rekao je Dodik za Večernji list, izdanje za BiH.

On je dodao da će, ako se na tome bude insistiralo, verovatno predstavnici ta dva naroda doneti zajednicku deklaraciju i tražiti da izađu iz BiH jer im se osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, prenosi RTRS.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Dodik je rekao da je pogubna varijanta i podvala koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima o građanskoj državi - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je, komentarišući izjavu predsednika SDA Bakira Izetbegovića da "Bošnjaci trpe teror manjine", da BiH ne bi ni bio da u njenim temeljima konstitutivnosti dva entiteta i tri naroda .

- Ako smatra da trpi teror ''manjine'', to znači da su Hrvati manjina, da nisu konstitutivni narod - rekao je Dodik za Večernji list.

Na konstataciju da se iz Sarajeva često čuje da "nema raspada BiH" bez rata, Dodik odgovara da su to "samo floskule kojima Bošnjaci žele da zaplaše strance".

- Kakav rat, kakve gluposti. Neće ovđe biti rata. To su floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance - rekao je Dodik.

Poredeći slučaj tzv. Kosova i Republike Srpske, Dodik je rekao "ako je jedna nacionalna manjina iz bivše Jugoslavije imala to pravo, ne vidi nijedan razlog da to nema konstitutivni narod u BiH".

SRBIJA RS VUCIC

Na konstataciju da se iz Sarajeva često čuje da "nema raspada BiH" bez rata, Dodik odgovara da su to "samo floskule kojima Bošnjaci žele da zaplaše strance" - Foto: Tanjug/Vlada RS/Dimitrije Goll

- Možda bi bilo dobro da i Hrvati u BiH postave takvo pitanje o svome položaju - poručio je Dodik.

On je istakao da Bošnjaci u svojoj arognaciji osporavaju postojanje drugih naroda i da ne bi prešao preko Izetbegovićeve uvrede Hrvatima da su manjina.

Na pitanje da li ga BiH podseća na Jugoslaviju, uz ponavljanje istih grešaka većinskog naroda, Dodik je naveo da je odnos unutrašnjih snaga gotovo identičan, te istakao kako se Jugoslavija ne bi raspala da su Hrvati i Srbi postigli dogovor.

Upitan kako komentariše podršku EU u stvaranju "mini Šengena", a s druge strane tvrdnje da se radi o doživotnoj klupi za cekanje za ulazak u EU, Dodik je rekao "mi nemamo šanse".

- BiH još nije ni kandidat za članstvo. Ja mislim da je to dobra inicijativa. U tim raspravama čuo sam Bošnjake koji kažu da postoji strah od srpske dominacije, a u stvari u tom mini Šengenu ima više muslimana. Od Sandžaka, Kosova i Sjverne Makedonije do Crne Gore, Albanije i BiH - naglasio je Dodik.

Milorad Dodik

Govoreći o nedavnoj poseti Zagrebu, Dodik je rekao da nije govorio ni protiv koga, pa ni protiv Bošnjaka - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Komentarišući nedavno objavljene transkipte američkog predsednika Bila Klintona iz 1995. godine, da se razmišljalo i o podeli BiH, Dodik je istakao da se videlo da su na stolu bili ravnopravni predlozi - graditi BiH ili dopustiti da se narodi razidu.

- Katastrofalna je greška bila što se to nije dopustilo. Sada bismo imali mirnu regiju i ne bismo imali žive iluzije, a iluzije su opasne. Bosna je iluzija, pre svega zarobljena bošnjacko-muslimanskom paradigmom da ona pripada samo njima i da imaju ekskluzivitet - rekao je Dodik.

Govoreći o nedavnoj poseti Zagrebu, Dodik je rekao da nije govorio ni protiv koga, pa ni protiv Bošnjaka, već je govorio "isključivo o konstitutivnosti naroda i potrebi da se ta prava poštuju".

Na pitanje zašto u Zagrebu nisu bili članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, Dodik je rekao da to treba pitati domaćine.

Milorad Dodik

Milorad Dodik - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je ocenio da se Komšić doživljava u Hrvatskoj kao neko ko eksploatiše hrvatska nacionalna konstitutivna prava u BiH na vrlo podmukao način.

On je dodao da Komšić ekskluzivno ta prava daje bošnjačkoj političkoj eliti.

Dodik je ocenio da je hrvatski državni vrh postao svestan te činjenice i da je podrškom konstitutivnosti naroda definisao svoju politiku odnosa prema BiH.

- U toj politici očigledno nema mesta za Komšića. A odgovor zašto ih takođe nema u Zagrebu leži i u činjenici da stalno izazivaju krize sa Srbijom, a onda i s Hrvatskom. Mislim da se ne može preći preko izjave Bakira Izetbegovića da će Hrvatima, nakon nametanja Komšića, nametati predstavnike i na nižim nivoima vlasti - rekao je Dodik.

Milorad Dodik

Dodik je ocenio da se Komšić doživljava u Hrvatskoj kao neko ko eksploatiše hrvatska nacionalna konstitutivna prava u BiH na vrlo podmukao način - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dodik smatra i da se ne može preći preko izjave Bakira Izetbegovića da će Hrvatima, nakon nametanja Komšica, nametati predstavnike i na nižim nivoima vlasti.

Dodik je pojasnio da odnose Hrvatske s BiH kvare oni koji su osporavali Hrvatkoj pravo da gradi Pelješki most i mnoge druge stvari, zbog čega nije bilo službene komunikacije.

- Ali, postoje i realna pitanja Trgovske gore oko odlagališta radioaktivnog otpada na šta mi imamo prigovore. Zbog toga je potrebno otvoriti komunikaciju, a moja poseta je doprinos boljem razumijevanju - rekao je Dodik.

Optužbe Stjepana Mesica da je njegova poseta Zagrebu "nastavak Karađorđeva" Dodik je prokomentarisao da mu je jasna aluzija, ali da "nisu ništa crtali".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sulejman poturica

    26. septembar 2020 | 13:14

    Da je I nama ovakav predsednik nema nista od onih nasih prasinara,puni mrznje.

  • Zeljko

    26. septembar 2020 | 13:55

    Da se razumemo, Srbi zive u Srbiji, bosanci u Bosni, imate tzv predsednik a tzv svinjskih brigada i ostanite sto dalje od nas

  • Derventa

    26. septembar 2020 | 13:03

    Bosnjaci nikada nisu bili arogantni.Kada god ste vi Srbi nece biti rata,tada ste najopasniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA