Poljaci čupaju možda i poslednje primerke najstrože zaštićenih školjki u Jadranu: Sve objavili

Kazna za svaku izvađenu školjku je i do 30.000 kuna (oko 4.000 evra)

  • 0

Dok Hrvatskoj, a i ostatku Mediterana, preti potpuno izumiranje najstrože zaštićene školjke periske, grupa Poljaka (najverovatnije porodica) koju vodi vloger i samozvani turistički promotor Mariuš Jacak, otisnuli su se gliserom na more iz Biograda u zadarski arhipelag, počupati što se još počupati da, objavio je Morski.hr.

Sve su pedantno evidentovali u video snimku, a u videu koji su juče objavili mogu se videti najmanje četiri iščupane periske ili losture, od kojih akter o kojem pričamo, jednom lupa o brod, ispire i na silu otvara.

Kazna za svaku izvađenu školjku je i do 30.000 kuna (oko 4.000 evra), a ispod videa bilo je i nekoliko upozorenja da je ovo u Hrvatskoj protivzakonito, no svaki takav komentar je izbrisan.

Maiuš Jacak vlasnik je Jutjub kanala “Jacaki – Życie Na Maxa” ili prevedeno “Jacaki – Život na maksimumu”, a osim na Jutjubu svoje avanture širom sveta promoviše i na ostalim društvenim mrežama, poput Fejsbuka i Instagrama. Morski.hr ga je upitao je li upoznat s činjenicom da ovo što rade je u Hrvatskoj zabranjeno.

Novinari pozvali Poljaka sa snimka

Razgovarali su na engleskom jeziku, i najprije ga upozorili da se razgovor u svrhu objave na portalu snima.

- Dobar dan. Zovemo vas s portala Morski.hr povodom juče objavljenog videa, gde se vidi da vadite zakonom zaštićene školjke. Možete li to komentarisati? - pitali su novinari.

S druge strane najpre je bio muk, a onda se pribrao, pa rekao:

- Ok…. moj prijatelju…. možemo li razgovarati… za sat vremena? Sat vremena? - čulo se s druge strane.

- Znate li da su kazne u Hrvatskoj za namerno vađenje iz mora gotovo 5.000 evra? Zašto ste to učinili? - upitali su novinari.

Razgovor se prekida, a ponovni pokušaji uspostave poziva nisu uspeli.

Bugar za istu stvar završio 18 dana u zatvoru

Ulov školjke plemenite periske strogo je zabranjen. Za ovu protivzakonitu radnju Zakonom o zaštiti prirode za fizičku osobu predviđena je kazna u visini od 7.000 – 30.000 kuna. U jednom slučaju iz 2012. državljanin Bugarske, kojem je carina pri izlasku iz Hrvatske u putnoj torbi otkrila zaštićenu veliku školjku perisku, završio je 18 dana u zatvoru.

Prema saznanjima, Poljaci se još uvek nalaze u Hrvatskoj, a svoje spoznaje prosledili su nadležnim institucijama, policiji i ribarskoj inspekciji.

Video: Pronašla je školjku, a u njoj...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA