Korona bukti na Balkanu: U Sloveniji novi rekord u broju obolelih, Albanija odlaže početak škole

Uprkos porastu broja obolelih, u četvrtak će školska godina početi u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji

  • 16
Covid 19 na Balkanu, korona Ilustracija: Nikola Jovanović

Zemlje u regionu nastavljaju da obaraju rekorde u broju obolelih od korona virusa, a dok se deca ove nedelje vraćaju u školske klupe u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji uprkos porastu infekcije, Albanija je početak školske godine odložila za novembar.

U Sloveniji je zabeležen novi rekord broja obolelih u jednom danu, jer je 203 pozitivnih na korona virus, dok je jedna osoba preminula, saopštile su vlasti.

Aktivnih slučajeva je 1.736, hospitaizovano je 86, a na intenzivnoj nezi se nalazi 16 pacijenata, prenosi agencija STA.

U Sloveniji je ukupno zaraženo 5.690 osoba, a preminulo je 150.

Korona virus ne popušta ni u Hrvatskoj, pa je tako u poslednja 24 sata zabeleženo 213 novih slučajeva zaraze korona virusom, umrlo je pet osoba, a broj aktivnih slučajeva iznosi 1.256, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Među aktivnim slučajevima je 288 pacijenta na bolničkom lečenju, od kojih su na respiratoru 23 pacijenta.

Od 25. februara u Hrvatskoj je evidentirano 16.593 osoba s korona virusom, od kojih je 280 preminulo.

U Hrvatskoj je školska godina počela 7. septembra, a prema poslednjim podacima u ponedeljak, 134 dece je trenutno zaraženo.

Od početka školske godine 1. septembra u Srbiji, obolelo je 55 učenika, kako je pre pet dana rekla epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, dok je zaraza potvrđena kod 20 nastavnika.

U Republici Srpskoj do sada su registrovana 93 slučaja korone u osnovnim školama i 90 kod učenika srednjih škola.

Nova školska godina počeće u četvrtak u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, uprkos slučajevima korona virusa među decom i učiteljima u susednim zemljama gde su se deca vratila u klupe u septembru.

Učenici koji ove školske godine kreću u prvih šest razreda osnovne škole, te prvi razred srednje škole, pohađaće nastavu u školi, dok će ostali učenici nastavu pohađati onlajn, uz konsultacije u školi na svakih petnaest dana, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva prosvete.

U učionici u isto vreme ne sme biti više od 15 učenika, u jednoj školskoj klupi sme da sedi samo jedan učenik, a neophodno je održavati i fizičku distancu od najmanje dva metra. Iz Ministarstva su kazali da će časovi za učenike osnovnih škola biti 30 minuta i to najviše četiri časa, a za učenike srednjih škola 30 minuta, najviše šest časova.

Samo dva dana pre početka školske godine u Severnoj Makedoniji, vlasti su i dalje testirale onlajn sistem za učenje na daljinu i borile da ga održe stabilnim.

Plan je da se pošalju mlađa deca u škole, od osam do devet godina, a ostali da uče onlajn.

Nakon što je platforma za učenje na daljinu doživela krah u ponedeljak, Ministarstvo obrazovanja nastavilo je sa testiranjem u utorak tako što je zamolila sve učenike da se odjednom uloguju.

U međuvremenu su se neki učitelji žalili da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za onlajn nastavu, što je kod njih izazvalo stres.

Škola, deca, nastava, ranac, maske, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Albanija je odložila početak školske godine za novembar, nakon što se broj zaraženih korona virusom u jednom danu povećao na 127.

Sredinom avgusta bilo je odlučeno da škola počne sredinom septembra, ali je sada ta odluka promenjena zbog porasta broja obolelih.

U Albaniji je ukupno zaraženo 13.518 ljudi, a preminulo je 384.

Od početka školske godine u Bugarskoj, 110 učenika i dece iz vrtića, ili 0,01 odsto pozitivno je na korona virus, pokazali su podaci regionalnih odeljenja za obrazovanje, saopštilo je danas Ministarstvo obrazovanja.

Na Kovid-19 pozitivno je 74 učitelja, odnosno 0,08 procenata, a još 140 njih se nalazi u karantinu, preneo je BTA.

Ukupno 201 odeljenje je u karantinu i prešlo je na onlajn nastavu.

Video: Kisić Tepavčević o ublažavanju mera: Produžava se rad kafića i restorana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pastrmka

    30. septembar 2020 | 12:50

    Iskreno ne sviđa mi se ovo, jer ako je u regionu ovako znam da nas sigurno neće zaobići.

  • Aleksandar

    30. septembar 2020 | 14:05

    A preteraste vise sa plasenjem

  • lolo

    30. septembar 2020 | 13:23

    Mogu samo reći da deci u Srbiji su toliko otežali učenje , pogublenji su po smenama šta treba da se piše u sveske a šta da prepisuju od smene koja je taj dan bila u školi. Pritom nastavnici postavljaju previše zadataka na online učionicama , a svi gledaju i kritikuju roditelje jer malo rade sa decom kod kuće ..... (barem je tako u OŠ Veselin Masleša , peti razred). Samo još i fizičko vaspitanje da se prebaci na google učionicu i mi komotno možemo da ostavimo decu kod kuće što je izgleda i nečiji cilj u nekom trenutku. Najvažnije za kraj, časovi traju po 30 min., a od dece se traži da reše po 8- 10 zadataka / pitanja , pa gospodo profesori,ministre ... pameti ove zemlje , koliko je vremena potrebno detetu od deset godina da nastavnik kada uđe u učionicu upiše dnevnik i podeli pismene zadatke , reši neki rad ,kontrolni ili vežbu ??? , a vreme između dva zvona je 30 minuta , tik-tak , tik-tak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA