≫ 

Crnogorski epidemiolog: Korona nam se širi kao u Bergamu na početku pandemije

Crnogorske zdravstvene vlasti u ponedeljak su potvrdile 197 novih slučajeva infekcije korona virusom i pet smrtnih slučajeva povezanih s kovidom-19, što je ukupno više od 10.000 zaraženih od početka pandemije ili 1,5 posto crnogorske populacije i 169 žrtava od marta

  • 1
korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Intenzitet transmisije korona virusa u Crnoj Gori je i veći nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, tvrde crnogorski epidemiolozi.

Epidemiolog iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević rekao je za RTCG da je razlika između sadašnjeg stanja u Crnoj Gori i stanja u Bergamu na početku pandemije što je u Italiji bila zahvaćena starija populacija, dok su novooboleli u Crnoj Gori većinom mlađi od 40 godina.

- Tokom prošle nedelje postotak pozitivnih dostizao je i do 40 posto broja testiranih, to ukazuje da je intenzitet transmisije izuzetno visok - rekao je Laušević i pokušao objasniti rast broja obolelih u Crnoj Gori u poslednjih 14 dana uporedivši je s Nemačkom.

- Ako pogledamo da smo u poslednjih 14 dana u proseku imali oko 200 inficiranih dnevno, to bi značilo ekvivalent, kada bi bili po broju stanovnika jednaki Nemačkoj, da smo mi za tih 14 dana imali oko 350.000 inficiranih. poređenja radi, Nemačka je od početka pandemije u febuaru registrovala 285.000. Mi više za 14 dana nego što su oni za celih sedam meseci - rekao je Laušević.

Laušević je rekao da je Crna Gora do sada dobro branila stariju populaciju, ali je podsetio da je pre dva dana ušao u dom za stare u Risnu, gde je inficirano 10 korisnika doma i sedam zaposlenih.

Crnogorske zdravstvene vlasti u ponedeljak su potvrdile 197 novih slučajeva infekcije korona virusom i pet smrtnih slučajeva povezanih s kovidom-19, što je ukupno više od 10.000 zaraženih od početka pandemije ili 1,5 posto crnogorske populacije i 169 žrtava od marta, prenosi Index.hr.

Crna Gora beleži nagli rast broja obolelih nakon parlamentarnih izbora održanih krajem avgusta, kada su i vlast i opozicija organizovale masovne političke grupa, epidemiolozi su procenili da je u nekoliko dana na crnogorskim ulicama bilo više od 100.000 ljudi ili skoro petina ukupne populacije te zemlje.

Video: Apokaliptični san dece kojoj se smučila škola postao najgori korona košmar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MONARHISTA

    1. oktobar 2020 | 19:39

    korona bi svugde bila DA IM NIJE TOGA MILA. SADA IM JE STRASNO GORE NE POMAŽE ČAK NI MORE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA