Pacijentu ubrizgali medicinski benzin u venu: Novi detalji slučaja koji je šokirao Hrvatsku

Reč je o pročišćenom benzinu, otrovnoj i zapaljivoj tečnosti koja se u medicini koristi za čišćenje i odmašćivanje kože i masnih i lepljivih površina

  • 5
Korona bolnica pacijent Virus France

Foto: Tanjug/AP

Pacijentu koji je preminuo tokom rutinskog postupka hemodijalize u Čakovecu sestra je umesto fiziološkog rastvora ubrizgala medicinski benzin, potvrđeno je nezvanično RTL-u.

Reč je o pročišćenom benzinu, otrovnoj i zapaljivoj tečnosti koja se u medicini koristi za čišćenje i odmašćivanje kože i masnih i lepljivih površina.

Medicinski benzin je prozirna tečnost poput fiziološkog rastvora. Njime je sestra trebalo da očisti kateter nakon hemodijalize da ga krv ne bi začepila i da bi, laički rečeno, bio spreman za drugi put.

Odmah nakon primene, 62-godišnjem Antunu T. iz Štefanovca, stalo je srce. Odmah se pristupilo reanimaciji, ali usledio je kolaps pluća i jetre i nije bilo spasa.

- On je duša od čoveka, ako morate tražiti prijatelja, onda ste ga u njemu mogli naći - rekao je jedan poznanik preminulog Antuna T.

Telo je sada na obdukciji. U bolnici su još u toku inspekcijski nadzori, a slučaj istražuje i policija nakon što je porodica krivično prijavila bolnicu.

Direktor bolnice Tomislav Novinščak je danas potvrdio da je pacijent umro jer je medicinsko sredstvo, koje se koristi u toaleti i nezi pacijenata, primenjeno intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo.

- Ne radi se o dezinficijensu, nego o medicinskom sredstvu koje se primenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka - pojasnio je Novinščak.

- Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i nega mesta aplikacije - rekao je.

Novinščak je izvestio da je s preminulim pacijentom bila jedna medicinska sestra.

- Pacijent je bio u samoizolaciji, a postupak je sproveden u prostorima koje bolnica već mesecima ima za pregled, terapiju i slično takvih pacijenata. Bila je sama s pacijentom i sprovodila je dva postupka - odvajanje pacijenta od hemodijalize i negu - rekao je direktor.

Sestra nije suspendovana, već je na bolovanju i danas nije radila.

- Radi se o retkom događaju u našoj Županijskoj bolnici, koji ne pamtimo otkad sam ovde, a mnoge moje kolege i duže - utvrdio je Novinščak.

Poručio je da čakovečka bolnica radi kvalitetno i da pacijenti mogu biti sigurni i mirni.

Video: Ludilo u bolnici: Dve bande ušle u brutalan okršaj na prijemnom odeljenju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija Cvorovic

    1. oktobar 2020 | 22:58

    Saucesce porodici, mislim da ce na zalost u buducnosti biti ovakvih nesreca za sta su krive prekvalifikacije u strukama, npr. neko ko je trgovac ne moze za 6 meseci biti negovatelj ili med. sestra.

  • Margit

    2. oktobar 2020 | 05:42

    Sta reci tuga, jadni pacijenti, od silnih trgovaca, frizera, konobarica i njihovih prekvalifikacije, odnosno diplome za novac, nemoze se dobiti posao, mislim na med. sestre sa redovnog skolovanja za med. sestre. Prvo sred. med. skolu upisivali su samo vredni i odlicni ucenici, redovno se pripremali za rad, pozrtvovanosti i visoku budnost. Ove prekvalifikacije unistise zdravstvo, a bogami i privredu koju vode nestrucni ljudi sa diplomama sumnjivog porekla.

  • Glava

    2. oktobar 2020 | 00:01

    Tako je to kad se zavrsi skola za 2 meseca i idemo Nemačkaa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA