Još jedan kit stigao do Jadranskog mora

Institut Plavi svijet objavio da su u Velebitskom kanalu pronašli još jednu odraslu jedinku kita

  • 0
kit Foto: Pixabay

Institut Plavi svijet objavio je na svom sajtu da su u Velebitskom kanalu pronašli još jednu odraslu jedinku kita.

Kako navode, u uspešnoj akciji potrage za velikim kitom u Velebitskom kanalu u avgustu 2020, istraživači Hrvatskog prirodnjačkog muzeja i Instituta Plavi svijet fotografisali su 17. avgusta odraslu jedinku ispred Starigrada-Paklenice. I u septembru su dobili dojave da je kit primećen u području južnog dela Velebitskog kanala, pa su istraživači opet izašli na teren. Hteli su da kita snime dronom radi analize veličine i zdravstvenog stanja, i kako bi uzeli biopsiju kože za analizu DNK i kako bi snimili dodatne fotografije za identifikaciju.

Velikog kita pronašli su već u subotu, 5. septembra na samom ulazu u Novsko ždrilo. Pratili su ga oko dva sata i tada je kit doplivao do novog Masleničkog mosta i vratio se u Velebitski kanal. Nakon toga je otplivao u smeru Vinjerca, a s obzirom na to da su mu zaroni trajali do 38 minuta istraživači su odustali od daljeg praćenja i snimanja. Pregledom snimljenih fotografija utvrdili su da se ne radi o istoj životinji koja je u području boravila sredinom avgusta, već je reč o drugom kitu.

- Nakon što sam napravio prvu seriju fotografija, krenuo sam da proverim njihov kvalitet  i već sam na prvi pogled primetio kako su peraje prethodno fotografisanog i ovog kita različite. Naime, kit kojeg su kolege fotografisale u avgustu imao je veliki i vidljivi urez u samoj peraji, dok ovaj kit urez nema. Takođe, i oblikom se peraje razlikuju - rekao je istraživač Jure Miočić-Stošić.

Fotografije su potvrdile informacije dobijene od građana da u severnom Jadranu borave najmanje dva velika kita. Tokom jutra 6. septembra istraživači su ponovno izašli na more i istog velikog kita pronašli su malo severnije od samog Novskog ždrila.

- Osim što su mu zaroni trajali kraće, ovaj put veliki je kit bio zainteresovan za naš brod. Nekoliko je puta na samo metar ispod površine po 4-5 minuta plivao uz nas. Tokom jednog približavanja okrenuo se na bok pa mu se jasno video gotovo beli trbuh - rekao je Grgur Pleslić, direktor naučnog programa Instituta Plavi svijet.

- Na telu kita videli smo veći broj parazitskih rakova, ali procenjujemo kako infestacija nije bila tolika da bi životinji predstavljala zdravstveni problem - dodao je Pleslić.

Doc. dr sc. Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, napravio je biopsiju kože velikog kita.

- U nekoliko navrata kit je veoma polako plivao uz nas. Takva situacija povoljna je za uzimanje biopsije jer vam omogućava da životinju pogodite precizno ne reskirajući moguću povredu ili promašaj. Tokom jednog takvog izrona uz brod uspeo sam da ispucam biopsijsku strelicu samostrelom i da uzmem mali komad kože za DNA analizu - rekao je Holcer.

Dodao je kako je, koliko on zna, ovo bilo prvo uspešno biopsiranje velikog kita u Jadranu i ovaj uzorak će poslati kolegama u Holandiju koji trenutno rade populacijsko genetičko istraživanje velikih kitova Sredozemlja i Atlantika.

Inače, pre nekoliko dana dve odrasle jedinke uočene su kod Lošinja.

Video: Kit perajar usnimljen je kako uživa u Jadranskom moru kod uvale Veslo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA