≫ 

Hrvatski kolumnista uporedio priču o Knezu Milošu i sadašnju hrvatsku vlast

"Srpski Knez Miloš, bio je vrlo mudar čovek. O njemu se priča mnogo legendi, a jedna mi se posebno dopala", napisao je on

  • 4
Hrvatski sabor, knez milos obrenovic Foto: Shutterstock, Wikipedia/National Museum of Serbia

Hrvatski kolumnista Mile Prpa osvrnuo se na događaj koji je poslednjih dana glavna tema u tamošnjim ali i domaćim medijima i javnosti, kada je Danijel Bezuk 22-godišnji mladić pucao na Markovom trgu u Zagrebu, pri tom ranio jednog policajaca, a onda izvršio samoubistvo. Ovaj događaj bio je povod za tekst o odnosu sadašnje hrvatske vlasti i naroda, a Prpa je kao prikladan primer dao priču o srpskom Knezu Milošu.

- Događaj na Markovom trgu, je višeslojan, i za sobom će povući istinski istorijske posledice Vlada opet greši zbog straha - od Griča pravi utvrđenje, to je pogrešno, to nikoga neće zaštititi, pa če biti će još veći razlog da se nešto slično ponovi, ali ovoga puta možda i po celoj Hrvatskoj. Utvrđenja su nekad u srednjem veku i za vreme agresije Turaka, nešto značile, danas je obrnuto.

Ograda nije rešenje, već rešenje treba tražiti u uzrocima koji su do toga doveli. Hrvatska je u predrevolucionarnom stanju,(kao i celi Zapadni Balkan) hteli mi to da prihvatimo ili ne, nezamislivo je velika mržnja prema vlasti i institucijama države. Narod je gladan, živi u beznađu, u velikoj depresiji, a socijalna razlika daleko je veća nego što je to bilo za vreme dahija. Narod živi u bedi, u dugovima, u  strahu od beskućništva. Narod više ne veruje u državne institucije, čak ne veruje više ni crkvi, jedino kome još veruje to je hrvatska vojska. Ograda samo pokazuje da osećaju strah od naroda.

Hrvatska zastava Foto: Pixabay

Vlast se ponaša poput francuskog kralja Luja XVI i njegove kraljice Marije Antoanete. Kao da su oni sami na svetu, i da im niko ništa ne može.

Opet se vraćam na srpskog Kneza Miloša, kome se pridružila jedna skupina intelektualaca i rekli su mu da Srbija treba da postane moderna evropska država, a on pitao šta treba da uradi da se tako nešto i dogodi na šta su mu odgovorili  da treba da napravi novi Ustav. Odgovorio im je nema problema napišite Ustav, i kad su to završili ponosno su dojurili do Knjaza, koji je inače bio nepismen, da mu ga pročitaju, a u Ustav su ugradili parlamenat i mnoštvo drugih demokratskih instituta i prava. Knez im reče da je to vrlo dobro napravljeno, za svaku pohvalu, ali im reče da nedostaje jedna odredba na kraju teksta, a to je – Bez obzira na sve prethodno o svemu i dalje odlučuje Knez Miloš.

To je model hrvatske vlasti, hteli mi to da priznamo ili ne. Ono što je jednom rekao Lenjin – ako nešto ne štima u državi i vlasti, narod se ne može smeniti. I tačka - napisao je Prpa.

 Priča o Knezu Milošu

Na primeru poznate priče o srpskom Knezu Milošu, Prpa je izneo svoje viđenje o sličnostima između njega i hrvatske političke scene.

Milos OBrenovic Knez Miloš - Foto: Wikipedia/Narodni muzej Srbije

- Srpski Knez Miloš, bio je vrlo mudar čovek. O njemu se priča mnogo legendi, a jedna mi se posebno dopala - poslao je svoje doušnike da uđu među narod i zabeleže šta narod priča o njemu. Kada ih je pozvao kod sebe, rekli su šta narod priča, šali se na račun Kneza. Tada im je rekao - steži još jače!

Na drugom zadatku vezanu za istu stvar, pita ih što narod misli o meni, a oni su mu odgovorili da većina naroda gunđa protiv njega. On im odgovori - steži još jače.

Treći put kad su mu stigli doušnici, upita ih - što narod misli o meni, doušnici odgovore Knezu - narod ćuti ko zaklan. Na to Knez naredi - hitno popuštaj. Kad narod ćuti to je najopasnije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    18. oktobar 2020 | 18:39

    Ne može da prođe dan a da nas iskompleksirane ustaše ne spomenu.

  • KLM

    18. oktobar 2020 | 18:49

    More možda bi i Srbiji bilo bolje sa knezom Milošem,sadašnji ustav sigurno treba menjati i izaći iz ovog ćorsokaka.

  • Mile

    18. oktobar 2020 | 21:32

    On on je papke hrvacke bijo car

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA