≫ 

Capak otkrio koje bi sledeće mere protiv korone mogle da se uvedu u Hrvatskoj

Direktor Zavoda za javno zdravlje smatra da je Hrvatska jedna od najliberalnijih zemalja u Evropi kada je reč o propisima za suzbijanje širenja korona virusa

  • 0
korona virus, koronavirus, breša, italija

Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak rekao je da toj zemlji nije potrebno novo zatvaranje države zbog korona virusa, ali je dodao da postoji niz drugih mogućnosti koje bi se mogle da se primenjuju uz do sada propisane mere.

- Ima još čitav niz mogućnosti: dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanje ljudi, pa čak i u porodicama - rekao je Capak za dnevnik Nove TV i napomenuo kako mu se čini da je Hrvatska među najliberalnijim zemljama u Evropi.

Capak je odgovorio i na pitanje šta bi se dogodilo ako ne bude dovoljno lekara i medicinskih sestara koji bi zamenili zaražene zdravstvene radnike.

- Iako ne očekujemo takav scenario i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1.100 lekara intenzivne nege koji mogu da rade na respiratorima i brinu o pacijentima koji imaju COVID-19 ili grip - kazao je on, a prenosi Index.

- Međutim, spremamo se i za scenario po kome će da se edukuju druge kolege koji su bliski toj struci kako bi mogli relativno brzo da nauče osnovne stvari o intenzivnoj nezi. To se događalo i u vreme Domovinskog rata - objasnio je Capak.

On je Dodao da su tada mladi lekari prolazili kurseve hitne pomoći.

- Ministarstvo zdravstva će u saradnji s bolnicama pripremiti takve kurseve, ali se nadamo da do toga neće doći - kazao je Capak.

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu da podnesu pre najcrnjeg scenarija, Capak ističe da smo "daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sistem'.

Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata.

- Mi o tome do sada nismo razgovarali, niti planiramo to da uvedemo - objasnio je Capak.

Video: Kisić Tepavčević: Korona u okruženju rapidno raste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA