≫ 

Skandal u Hrvatskoj: Lekarka dovela sina sa koronom na testiranje, sledeći dan došla na posao

Lekarka je kazala da je lično testirala sina

  • 0
medicinski radnik

Foto: Tanjug/DIMITRIJE NIKOLIC

Lekarka u zagrebačkoj bolnici Sestre Milosrdnice dovela je sina na testiranje na korona virus u tu ustanovu, a rezultat je pokazao da je on pozitivan. Kako javljaju hrvatski mediji, doktorka se navodno sledećeg dana pojavila na poslu, iako nije uradila PCR test, već samo onaj koji otkriva antitela u organizmu.

Kako ističe "Index", test na antitela nije indikator trenutne zaraze, nego pokazuje da li su prisutna antitela na koronavirus pa se češće koristiti kao indikator da li ga je neko ranije preboleo.

Lekarka, koja je na jednoj od rukovodećih funkcija u toj ustanovi, dovela je sina u bolnicu u kojoj radi i podvrgnula ga testiranju. U KB-u Sestre milosrdnice se inače ne vrše testiranja građana, a sin lekarke spada u tu kategoriju, tvrdi ovaj portal. Kako navodi "Index", građani su osuđeni na velike redove za testiranje ispred Nastavnog zavoda "Dr Andrija Štampar", a rezultate uglavnom ne dobijaju isti dan.

- Ona je u ponedeljak dovela na kliniku, a ne u spoljašnju jedinicu, sina kako bi bio testiran na koronavirus, a kasnije se pokazalo da je pozitivan COVID-19. Ona nije uradila PCR test, već samo antitela i bila je negativna, pa je redovno došla u utorak na posao, čime je ugrozila sve zaposlene na klinici - rekao je za "Index" izvor iz Vinogradske.

Novinari tog portala su kontaktirali lekarku, čije ime nisu objavili zbog zaštite podataka njenog maloletnog sina.

- Mene zanima prvo odakle vama medicinski nalaz i kako ste došli do njega - odmah je upitala novinare lekarka iz KB Sestre milosrdnice.

Pošto su joj novinari otkrili da nisu dužni da otkriju izvor, dala ja objašnjenje celu situaciju.

- Moj 16-godišnji sin je 13. oktobra bio u kontaktu sa zaraženim kolegom. Na dan kad je imao kontakt nisam bila s njim. Njemu je samoizolacija određena od 15. oktobra. On je bio s ocem i nije bio u kontaktu sa mnom od 10. oktobra - rekla je lekarka.

- Ja sam se testirala u ponedeljak ujutro, pre sina. Na uput lekara opšte prakse napravila sam test na antitela, da vidim mogu li na prvu liniju borbe ako bude potrebno zbog manjka raspoloživih kolega. Na PCR nemam indikaciju. Ja sam nažalost negativna, nažalost jer da jesam prebolela koronavirus, onda bih mogla na prvu liniju. Nakon toga radim test mom sinu, da znam može li biti u mojoj blizini - rekla je ona.

Ona je kazala za "Index" da je lično testirala sina.

- Lično sam napravila test. On će ostati u izolaciji. Stvarno radimo apsolutno sve po najstrožim pravilima struke. Ponavljam, prvo sam ujutro bila testirana, negativna sam bila na antitela, i onda je on pozitivan na PCR-u. Dovela sam ga u bolnicu na testiranje i otišao je, naš kontakt je bio kraći od 15 minuta i nije bio bliski kontakt. Bilo je u mantilu, s rukavicama, s vizirom, s FFP3 maskama. Znam struku, to po nijednom kriterijumu nije bliski kontakt - rekla je doktorka koja obavlja jednu od važnih operativnih funkcija u bolnici.

Video: Koronavirus stigao u Hrvatsku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA