Slovenci i Hrvati imaju 5 puta više zaraženih od Srba, Hrvatska ostaje bez lekova: U Mađarskoj haos

Korona virus bukti u celom regionu, a zemlje beleže rekordne brojeve

  • 6
Covid 19 na Balkanu, korona Ilustracija: Nikola Jovanović

Epidemiološka situacija se pogoršava u celom regionu, a Hrvatska i Slovenija danas su zabeležile rekordan broj novoobolelih od korona virusa. Skok u broju slučajeva prijavilo je Sarajevo, dok u Banjaluci ima više od 1.000 zaraženih. I u Srbiji se danas očekuje više od 400 novozaraženih.

Hrvatska obara rekorde, a lekova nema

U samo jednom danu broj novozaraženih u Hrvatskoj je dostigao novi rekord sa 1.424 slučaja, umrlo je 11 osoba, a testirano 5.428, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Broj aktivnih trenutno slučajeva u Hrvatskoj je ukupno 6.459, 622 pacijenta je na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 38 pacijenata.

Preminulo je šest žena i pet muškaraca.

Pored drastičnog skoka u broju zaraženih, Hrvatska se suočava sa još jednim problemom: potencijalnom nestašicom lekova nakon što su hrvatske veledrogerije obustavile isporuku lekova za više od 80 odsto bolnica.

Isporuka lekova je obustavljena za 33 bolnice u Hrvatskoj, a Ivan Klobučar iz Uprave Oktal Pharme, jedne od četiri nacionalne veledrogerije, kaže da su na takav potez bili primorani.

- Imamo 500 miliona dospelih dugovanja samo u bolnicama. Dodatni problem je da je u poslednja dva meseca dug apoteka je dospeo do novih 700 miliona duga. Došli smo do tačke kada postaje neizdrživo - rekao je Klobučar za zagrebačku N1.

Veledrogerije traže da im se uplati 2,7 milijardi kuna do kraja godine, a preostali dug do pet milijardi kuna traže da bude rešen do 30. juna naredne godine. Premijer Andrej Plenković je rekao da zdravstvene ustanove moraju da funkcionišu, a veledrogerije su, kako je rekao, "tu sa nama sve vreme".

- Nestašice lekova nema - tvrdi i dodaje da se sa veledrogerijama pregovara kako ne bi došlo do problema u snabdevanju.

Šok u Sloveniji

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena rekordna 1.503 slučaja korona virusa, prema nezvaničnim podacima koje su danas objavili portali bliski vladi. Testirana je 5.891 osoba. U protekla 24 sata preminulo je osam osoba.

Slovenija je početkom nedelje proglasila epidemiju u drugom talasu korona virusa, što pored ostalog uključuje i policijski čas, odnosno zabranu kretanja od 21 sat do 6 ujutro.

Drugi talas korona virusa mogao bi da baci Sloveniju na kolena usled nedostatka kvalifikovanog osoblja, kako je Telegraf.rs pisao ranije.

Naime, stručnjaci su upozorili na kolaps zdravstvenog sistema sa povećanjem broja obolelih, jer kako su rekli, zemlja ima opremu, ali nema lekare i medicinske sestre koje bi radile sa njom. Ovaj problem, kako su naveli, nije uzrok pandemije već postoji godinama unazad, ali sada može da dovede do pucanja zdravstvenog sistema.

Rekord u Sarajevu

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 225 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od ovog broja njih 142, odnosno 63,11 posto, pripada porodičnim klasterima ili su kontakti prethodno obolelih, te su u samoizolaciji od ranije.

U isto vreme, oporavile su se 53 osobe. Broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno je 1.162.

Nažalost, tri pacijenta su preminula, zbog čega je broj umrlih od posledica infekcije koronavirusom porastao na 98.

U Banjaluci preko 1.000 zaraženih 

U Banjaluci je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u poslednjih 10  dana, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić, te podvukao da se smanji broj kontakata sa nepoznatim osobama i kretanje u većim grupama.

U ovom trenutku Banjaluka ima preko 1.000 zaraženih.

koronavirus korona virus testiranje Foto: Tanjug&AP

- Virus je u populaciji. Ne možemo zaustaviti epidemiju, ona je regionalna i globalna, delimično možemo da utičemo na dinamiku - istakao je Radojičić na konferenciji za novinare nakon sednice Gradskog štaba.

Istakao da je jedina dobra vest to da je stopa smrtnosti niska.

Republika Srpska - od danas obavezne maske

Od poslednjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u poslednja 24 časa izvršeno je testiranje 730 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 268 osoba u Republici Srpskoj.

U poslednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Banjaluke i ženi srednje životne dobi iz Modriče.

U Republici Srpskoj je od danas nošenje maski obavezno i na otvorenom prostoru, a zabranjena je muzika uživo u ugostiteljskim objektima, javna okupljanja u grupama sa više od 50 i porodična slavlja sa više od 10 osoba.

To je odluka Republičkog štaba za vanredne situacije i važi do 16. novembra, a doneta je zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Srbija danas očekuje drastičan porast novoobolelih

Sa nestrpljenjem se čekaju i današnji podaci za Srbiju, s obzirom na to da je mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić sinoć izjavila da je do 20 sati evidentirano više od 400 novozaraženih u Srbiji.

- Mi pratimo situaciju na dva sata. U 20 časova večeras smo imali preko 400 novozaraženih. Imamo situaciju koja je sve kompleksnija. Čula sam se sa predsednikom da to prokomentarišemo. Čula sam se i sa direktorom Infektivne klinike Goranom Stevanovićem, da pitam da li je tamo počela veća gužva. Oni tamo nemaju veću gužvu, ali je primetno da dolaze ljudi sa težim simptomima. Ovo što sam rekla preko 400 ljudi, to je broj koji ćemo saopštiti sutra u 15 časova - naglasila je sinoć Brnabićeva.

Podsetimo, juče je u Srbiji registrovano 326 slučajeva.

U Bugarskoj rekordnih 1.336 novozaraženih

U Bugarskoj je, drugi dan zaredom, zabeležen rekordan broj novozaraženih korona virusom, sa 1.336 novih slučajeva, za 312 više nego prethodnog dana, objavljeno je na zvaničnom sajtu za praćenje epidemije.

U prtethodnom danu sprovedeno je rekordnih 11.505 testova.

Najviše novozaraženih registrovano je u Sofiji, 523, prenosi Tas s.

Od poslednjeg preseka preminulo je još 11 osoba.

Trenutno se u bolnicama širom Bugarske leče 1.633 pacijenta, od kojih su 93 na respiratoru.

Od početka epidemije u Bugarskoj su zaražene 31.863 osobe, od kojih je 1.019 preminulo.

Mađarska - umrlo 48 osoba

U Mađarskoj su u poslednja 24 sata potvrđena 1.423 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 48 osoba, objavljeno je na vladinom sajtu za praćenje epidemije.

Video: Za sada nema zatvaranja granica niti govora o policijskom času

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olga

    21. oktobar 2020 | 11:33

    Dobro je da u Srbiji ima sve-bogata smo mi zemlja sa dobrim platama!

  • Johan

    21. oktobar 2020 | 12:10

    To su balkanske državice koje su prikrivale broj zaraženih radi turizma pa su zbog toga najviše stradali turisti posebno Mađari i Česi koji su odmor provodili u Hrvatskoj.

  • 534

    21. oktobar 2020 | 12:16

    Nemaju 5 puta više od Srbije nego sačekajte današnje rezultate i ne poredite njihove današnje sa našim od juče. Bojim se da ćemo u 15 h biti isti kao oni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA