≫ 

Potresne fotografije: Migranti kažu da ih hrvatska policija bije, jednog su navodno silovali granom

Migrant s inicijalima M.K. tvrdi da ga je jedna osoba seksualno napastvovala upotrebivši granu

  • 7
Pretučeni migranti hrvatska policija Foto: Danish Refugee Council

Serija novih brutalnih napada na migrante zabeležena je na granici između BiH i Hrvatske, a osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja, piše britanski Guardian.

Prema izveštajima Danskog veća za izbeglice, baziranom na svedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Humanitarni radnici su opisali fotografije i medicinske zapisnike o ovim napadima kao "mučne" i "šokantne".

- Svedočenja koja su prikupljena među žrtvama nasilnih vraćanja su zastrašujuća - kaže Šarlot Slente, generalna sekretarka Danskog veća za izbeglice.

Dodala je da je više od 75 njih u periodu od jedne sedmice prijavilo "nehumano postupanje, premlaćivanja, pa čak i seksualno zlostavljanje".

Prema rečima migranata, nasilna vraćanja se odigravaju na hrvatskoj teritoriji, u blizini pograničnog grada Velika Kladuša, tačnije naselja Šiljkovača - gde se nalazi improvizirano šatorsko naselje u kojem je sklonište pronašlo oko 700 izbeglica i migranata.

- Sve osobe koje su razgovarale s predstavnicima Danskog veća za izbeglice imali su vidljive rane, modrice i posekotine, kao rezultat nasilja kojeg je navodno počinila hrvatska policija. Prema izjavama intervjuisanih žrtava, sa vidljivim dokazima povreda, nasilno vraćanje je uključivalo brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, degradirajuće postupanje, kao i pljačku i uništavanje ličnih stvari - navodi se u izveštaju ove humanitarne organizacije.

Primer seksualnog zlostavljanja zabeležen je u delu izveštaja baziranom na svedočenju grupe avganistanskih migranata, piše britanski dnevnik.

Navodi se da je grupa prešla hrvatsku granicu s područja BiH, kod naselja Šturlić, a neuniformisani policajac ih je presreo kod Novog Sela, pozvao pojačanje i odvedeni su u u policijsku stanicu.

Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gde im je rečeno da će biti svedoci u slučaju protiv jednog člana njihove grupe, koji je pobegao a koji je optužen za nasilo ponašanje prema policiji.

Migranti su ispričali Danskom veću za izbeglice kako su ih policajci onda odveli na nepoznatu lokaciju i ubacili u kombi gde su ih dočekali “deset naoružanih osoba, obučenih u crno, s prekrivnim licima, u vojnim čizmama i sa čeonim lampama.

Migrant s inicijalima M.K. tvrdi da ga je jedna od prisutnih osoba seksualno napastvovala upotrebivši granu.

Mustafa Hodžić, doktor u Velikoj Kladuši, potvrdio je da migrant ima rane po leđima i nogama, kao i da postoje jasni znaci seksualnog zlostavljanja.

Izveštaj sadrži i svedočenje pakistanskog migranata, koji govori o navodnom premlaćivanju grupe migranata uključujući i maloletnike.

Kako su iz Danskog veća za izbeglice saopštili za Telegraf.rs, lekaru se zbog brojnih povreda javilo čak 11 osoba. Prema njihovima saznanjima, jednoj osobi je polomljen nos a druga je hospitalizovana u Bihaću zbog frakture potkolenice i biće operisana.

Hrvatski MUP negirao je sve navode Dansko veća.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova, po iznošenju ovih optužbi, odmah je pokrenulo odgovarajuće provere navoda jer nam je interes i cilj, s jedne strane, da otklonimo svaku sumnju u postupanje hrvatskih policajaca i, s druge strane, da sakcionišemo i uklonimo nepravilnosti, ukoliko je do njih došlo - saopšteno je iz hrvatskog MUP-a.

Video: Nadomak Resnika zaustavljen teretnjak: Bio je pun ljudi, u njemu zatečeno i dete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љљљ

    21. oktobar 2020 | 13:11

    Зато је код нас обрнуто, мигранти лемају нас

  • Ivan

    21. oktobar 2020 | 13:42

    Koje pravo imaju migranti?, da je yuga izgubili bi glavu.

  • Nina

    21. oktobar 2020 | 13:35

    Ust... pardon, Hrvati su to...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA