Uprkos protivljenju meštana i ekologa: Vojska ne odustaje, vežbe na Sinjajevini će ipak biti održane

Vojska Crne Gore donela je odluku da ne otkazuje vežbu na Sinjajevini

  • 1
vojska, vojnik, vojnici, uniforma

Foto: Shutterstock

Ministarstva odbrane Crne Gore donelo je odluku da ipak održi vojne vežbe na području Sinjajevine, čemu se već danima protiv meštani ali i ekolozi.

U trenutku kada su najavili početak vojne vežbe na Sinjajevinu su došli meštani koji se tome protive, među kojima ima eko-aktivista, planinara, ljubitelja prirode... Oni su i dan i noć boravili na Savinim vodama, na lokaciji Margita, gde je predviđeno gađanje minobacačima.

Tokom vikenda su im se pridružili i čuvari Bukovice, koji su “preuzeli stražu”, a u nedelju je "branitelje Sinjajevine" posetilo više desetina građana iz nekoliko opština.

Stočari sa Sinjajevine su pričali da sa planine neće otići dok ne dočekaju i, kako se nadaju, ne isprate vojsku.

- Nadamo se da će pobediti razum, a ne inat odlazećeg ministra Predraga Boškovića. Od kada je borba za Sinjajevinu počela on pokušava da nas etiketira kao državne neprijatelje koji se bore protiv napretka vojske, što je neistina. Mi na ovom mestu branimo Crnu Goru od njenih neprijatelja, a neprijatelj je onaj ko želi da je uništi - rekao je Aleksandar Milatović iz GI “Sačuvajmo Sinjajevinu”.

I dok su iz Vojske Crne Gore kazali da je na Sinjajevini moguć suživot vojske i stanovništva, iz organizacije koja se protivi vežbi rekli su da otpor nameri vojske nije prkos državi, već čin ponosa.

Jutros su krenule da kruže informacije da je Vojska odustala od planiranih vežbi, zbog čega je reagovao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je rekao da mora biti pomirena potreba za zaštitom prirode, ali i potreba vojske za vežbanjem.

- To je važno za sve saveznike i sve zemlje, kako bi ih njihova vojska štitila - rekao je Stoltenberg.

Danas popodne stiglo je obaveštenje iz Ministarstva Crne Gore, u kom se navodi da vežba nije otkazana, već odložena dok se ne steknu potrebni uslovi.

- Vojska Crne Gore nije otkazala vežbu na Sinjajevini, niti će od nje odustati, navodi se u saopštenju - prenele su podgoričke Vijesti.

Preciziraju da je prethodno saopštenje bila samo informacija nadležnim institucijama da, kako navode, preduzmu mere iz svoje nadležnosti u cilju organizovanja vežbe u najkraćem roku, te poručuju da će javnost o svemu biti narednih dana detaljno informisana.

U prethodnom saopštenju Ministarstva navedeno je da se sutrašnja vojna vežba na Sinjajevini odlaže dok se ne steknu uslovi za njeno održavanje.

Zašto se protive vojnim vežbama?

 

Meštani, stočari, ali i nevladine organizacije tvrde da će vojna vežba, uz upotrebu bojeve municije, negativno uticati na biodiverzitet i ekosistem Sinjajevine. Smatraju da bi bilo veoma štetno vršiti gađanja minobacačima na poligonu gde se napasa i napaja stoka, sakupljaju šumski plodovii beru lekovite trave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    21. oktobar 2020 | 17:16

    NATO JE NEPRIJATELJ SRBA I PRIRODE I ZATO ZELE DA UNISTE LEPOTE CRNE GORE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA