Kalezić se sumnjiči za šverc cigareta preko Luke Bar: Oštećena država za 18 miliona evra

Tužilaštvo je kao članove ove grupe označilo desetak osoba od kojih su neke i uhapšene u avgustu a u međuvremenu puštene da se brane sa slobode

  • 1
švercovanje cigareta, krijumčarenje

Ilustracija, Foto: Uprava carina

Specijalno tužilaštvo sumnjiči 62-godišnjeg Podgoričanina Arsenija Kalezića, koji je u bekstvu, da je jedan od organizatora grupe koja je švercom cigareta preko Luke Bar i pranjem novca oštetila državu za 18 miliona evra, saznaje Televizija Vijesti.

Identitet drugog organizatora istražitelji i dalje utvrđuju.

Osumnjičeni Kalezić se nalazi u bekstvu, a specijalni tužilac Saša Čađenović, na nedavno održanoj konferenciji objasnio je kako je funkcionisala kriminalna grupa koja se pod lupom istražitelja nalazila nekoliko meseci.

- Lica su po upustvima organizatora dolazili u Crnu Goru, gde su osnivali pravna lica radi navodne trgovine cigaretama u Slobodnoj carinskoj zoni Luci Bar i pravna lica preko kojih bi se prao novac dobijen krijumčarenjem cigareta iz slobodne carinske zone u periodu od 2018. do 2020. godine i iz SCZ prokrijumčarili 19.026 paketa cigareta i na taj način oštetili državni budžet za iznos od preko 18 miliona evra na ime poreza akciza i drugih dažbina  rekao je 15. oktobra specijalni tužilac Saša Čađenović.

Hapšenjem ove kriminalne grupe, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić veruje da će se iskoreniti šverc cigareta iz Luke Bar.

- Verujem da smo skoro zatvorili aktivnosti, odnosno šverc duvana i duvanskih proizvoda iz Luke Bar - rekao je Katnić 15. oktobra.

Tužilaštvo je kao članove ove grupe označilo desetak osoba od kojih su neke i uhapšene u avgustu a u međuvremenu puštene da se brane sa slobode. Kako Televizija Vijesti saznaje, do sada osumnjičeni nisu i jedini koji su učestvovali u švercu cigareta. Sagovornik tog medija objašnjava da se i dalje prikupljaju dokazi, s ciljem hapšenja još nekih osoba za koje od ranije postoje operativni podaci da se bave krijumčarenjem.

Reč je o osobama koje su navodno u ovom poslu godinama, ali istražiteljima nikada nije pošlo za rukom da prikupe dovoljno čvrste dokaze kako bi ih smestili iza rešetaka, navodi se u tekstu "Vijesti". Za njih se veruje da su stvarni organizatori mnogih grupa koje su do sada uhapšene zbog ove vrste šverca. Navodni oranizator ove kriminalne grupe - osumnjičeni Kalezić, inače direktor firme "Klar" od ranije je poznat policiji, navode "Vijesti".

On je uhapšen u julu 2014. godine u sklopu policijske akcije "Zarez" zbog sumnje da je zajedno sa još pet osoba utajio milionski porez.

Video: Crnogorski specijalci u akciji Alkatraz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA