≫ 

Milanović odgovorio Plenkoviću: "Lažnom dijagnozom je izbegao JNA, pokazao Hrvatskoj srednji prst"

Milanović je na konferenciji za medije rekao kako je "Plenković štićenik svih režima"

  • 0
Zoran Milanović

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Obeležavanje Oluje u Kninu, akcija, operacija Oluja

Foto: Tanjug/HINA/Mario Strmotic

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je danas odgovorio na optužbe premijera Andreja Plenkovića, da je aktuelni šef države još od 2016. kriv za širenje govora mržnje prema njemu i pritom sa tim povezao nedavnu pucnjavu na Markovom trgu.

Milanović je najpre poručio da je neozbiljno ovaj javni dijalog koji vodi sa Plenkovićem nazivati "prepucavanjem", prenosi Jutarnji.

- Ovo je moj odgovor na optužbu da sam pre četiri godine nekim rečima doveo do radikalizacije i suludog napada na zgradu vlade, na policajce a možda i na premijera, a moglo je biti i na mene - rekao je Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Govoreći o Plenkovićevom pismu u kojem ga obaveštava da će Veće za nacionalnu bezbednost biti zakazano nakon koordinacije, Milanović je rekao da je Plenković na taj način "pokazao jezik, ili srednji prst" Hrvatskoj.

- Mislim da je potpuno jasno zašto je ovo namerno izokrenuto, da bi se poslala poruka ''ja mogu sve''. Ja ne mogu sve, posebno ne kao predsednik države, ali mogu dosta - rekao je Milanović, koji tvrdi da je neistina sve što je Plenković izgovorio na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Istakao je da premijer, ipak, ne može sve i dodao da je "jadna država koja zavisi od čoveka poput Plenkovića, kome je kao štićeniku svih režima, stalo jedino do karijere".

Milanović je istakao da je premijer juče konačno rekao šta je mislio kada ga je optužio da stoji iza napada na hrvatske policajce.

- To je grozna optužba. Moraš imati elemente i da bi te tretirali kao čoveka zdrave pameti - rekao je Milanović.

Podsetio je da je premijer lično pucnjavu na Markovom trgu proglasio terorizmom.

- To je promašeno i besmisleno. Pogledajte tekst zakona. Ne tražim da mi mediji pomognu, kao što je premijer juče tražio, samo želim da se to konstatuje - rekao je predsednik.

Podsetio je da je Plenković izbegao služenje vojnog roka, što ukazuje na to da je, kako je rekao, "bio štićenik, lojalan sluga tadašnjeg režima".

- Plenković je na temelju lažne dijagnoze, anemije, izbegao služenje vojnog roka. Ja ne znam nikoga ko je to uspeo. Djeca i sinovi glavešina nisu to mogli da izbegnu, to su mogli samo povlašćeni i to je činjenica koja govori o Plenkoviću, ne o njegovoj mami. Jesam li kao plačipatak reagovao na to što se radilo meni i mojoj porodici? Pustio sam da prođe - rekao je Milanović.

Plenković je, ističe, ismevao Tuđmana zajedno sa svima njima i to, kako kaže, zna bar 10 ljudi.

Govoreći o potezima koje Plenković planira da napravi, Milanović je rekao da će dati ostavku nekoliko meseci pre ervopskih izbora da bi se na njima kandidovao.

Milanović je rekao da ne beži od saradnje sa vladom, ali je istakao da se već nekoliko sedmica za redom ministar odbrane Banožić ne odaziva na sastanke na koje ga poziva.

Na pitanje šta bi Plenković trebalo da učini da njihova javna rasprava prestane, Milanović je rekao da to ne može da kaže, da sve zavisi da li će ga premijer ponovo za nešto optužiti.

- A pošto ga dobro poznajem i znam koliko je sujetan, za njega je neprihvatljivo da moja bude zadnja. Predobro ga poznajem - rekao je Milanović.

Hrvatski mediji najavili su da će se Plenković kasnije takođe obratiti novinarima.

Video: UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ: Snimak pucnjave u Zagrebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA