≫ 

Slovenija od danas u karantinu: Crni rekord, zabeležena 1.963 slučaja, narod može samo po hranu

Reč je o novom crnom rekordu po broju novoobolelih i broju smrtnih slučajeva do sada

  • 9
Slovenija, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 1.963 nova slučaja zaraze korona virusom, 300 više nego dan ranije, a od kovida-19 umrlo je 18 ljudi, potvrdilo je danas slovenačko ministarstvo zdravlja. Reč je o novom crnom rekordu po broju novoobolelih i broju smrtnih slučajeva do sada.

S novopotvrđenim zarazama njihov je ukupni broj od početka epidemije porastao na 21.276, od kojih su trenutno aktivna 13.023 slučaja, prenosi Hina.

U bolnicama se leči 449 pacijenata, a među njima su 63 teže obolela na odeljenjima intenzivne nege.

Ukupno su do sada umrla 234 pacijenta, a broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana iznosi 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u Evropskoj uniji.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je na testu pozitivan na korona virus bio i ministar spoljnih poslova Anže Logar, zbog čega će idućih deset dana zajedno sa saradnicima koji su s njim bili u kontaktu ostati u izolaciji.

Karantin stupio na snagu u ponoć

U Sloveniji je od danas na snazi karantin po odluci koju je pre dva dana donela vlada premijera Janeza Janše, a trajaće najmanje nedelju dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti i revidirati, zavisno od situacije.

Od ponoći su zatvorene trgovine, osim onih koje nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, velnes centara, bazena, bioskopa, kulturnih ustanova, teretana, auto-perionica...

I dalje je na snazi zabrana napuštanja regije stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina saobraćaja, a od ponedeljka neće raditi ni dečji vrtići.

Lakše oboleli u hotele, medicinari na kraju snaga

Prema tempu širenja zaraze iz poslednjih nekoliko dana, broj novozaraženih se udvostručuje svakih pet do šest dana.

U slučaju popunjenosti bolničkih kapaciteta obolelima od kovida-19, vlada razmišlja i o stavljanju viška lakše obolelih u hotele, ali problem je u tome ko bi u tom slučaju za te obolele brinuo jer već sada iz bolnica poručuju da nemaju obučenog kadra i da su postojeće medicinske ekipe na kraju snaga.

Video: Kisić Tepavčević: Korona u okruženju rapidno raste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    24. oktobar 2020 | 13:29

    Narod može samo po hranu?? Ne mlatite majke vam i ne širite lažne vesti. Narod može šetati kuda god hoće, kafići imaju take away stanicu,pa eto i piće možete uzeti, takođe i restorani rade na takav nacin,pa i hranu možete uzeti ili naručiti dostavu. Jedino eto ne možete sesti,pa piti i jesti. Jeste sve zatvoreno,sem drogerija i prehrambenih prodavnica,ali možete iz kuće kuda god od 6-21h. Svi se ponašaju normalno,nose maske i vani, nema nikakvog ludila. Ppzdrav iz Nove Gorice.

  • Mrcke

    24. oktobar 2020 | 12:54

    Kakva histerija i propaganda. Samo da se narod stavi pod ular.

  • 🙄🤔🤔

    24. oktobar 2020 | 13:56

    Kako su se mediji uziveli.Toliko laprdaju i poslusno pisu,da su poceli i oni da veruju u virus. Zahuktalo se pred izbre u SAD.Izdrzimo jos malo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA