≫ 

Hrvatska drhti ovog vikenda, nove mere na snazi: Ponovo oboren rekord, 2.421 slučaj, preminulo 8

Ukupno 825 pacijenata je na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 58 osoba

  • 11
Zagreb, Hrvatska, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Sve zemlje regiona ovih dana pomno prate situaciju sa korona virusom u Hrvatskoj, gde je juče zabeležen rekordan broj novozaraženih, ne samo u ovoj zemlji, već i u čitavoj zoni "od Vardara do Triglava" - čak 2.242 nova slučaja za 24 sata i 16 preminulih osoba. Danas je taj rekord oboren, u poslednja 24 sata zabeležen je 2.421 novi slučaj zaraze i broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11.144.

Među njima je 825 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 58 osoba.

Preminulo je osmoro ljudi.

Veliki broj novih mera: Na svadbama i sahranama do 30 ljudi

 

Čelnik Štaba Davor Božinović obratio se medijima povodom novih mera koje su planirane da se primenjuju od ponoći.

- Želim da naglasim da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mera fizičkog distanciranja, izbegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom i 1,5 metar u otvorenom prostoru. Takođe, nalaže se i zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na sahranama, polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba - kazao je Božinović.

Sportska takmičenja mogu se održavati samo bez publike, a javni događaji, okupljanja i svečanosti mogu trajati najduže do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći.

Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najduže do kraja radnog vremena, utvrđenog odlukom Štaba.

Postoji i zabrana prodaje alkoholnih pića od 00 do 6 sati.

Obavezno će biti korišćenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obavezno korišćenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

- Nužne epidemiološke mere koje sam pročitao određuju se u trajanju od 14 dana, a onda ćemo proceniti kako ide sprovođenje i odlučiti o tome hoće li se one promeniti ili produžiti. Kada je reč o broju ljudi na okupljanjima, ne odnose se na profesionalne umetničke predstave i programe, bioskopske projekcije, verske obrede, izložbe u muzejima i sl, jer za njih postoje vertikalne odredbe koje su propisane i posebni protokoli. Što se tiče radnih mesta, poslodavci su obavezni da zabrane dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama s disajnim organima - kazao je.

Preporuka je da se uvede rad od kuće kad je moguće, da se uvede klizno radno vreme, organizuje rad u smenama i da se smanji broj fizičkih sastanaka.

Iz dana u dan sve teže

 

U Hrvatskoj je zaključno sa jučerašnjim danom bilo aktivno 9.745 slučajeva korona virusa.

Na bolničkom lečenju je bio 731 pacijent, a na respiratoru 52 ljudi.

U Hrvatskoj je do juče ukupno je zabeleženo 33.959 slučajeva korona virusa, a preminulo je 429 osoba. Testirano je 437.048 uzoraka, od kojih 8.087 u poslednja 24 sata.

Zbog novog rasta broja novih slučajeva, iz Štaba, ali i vlade najavili su nove mere. 

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka u vladi sa šefom Štaba i ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem, kao i ministrom zdravlja Vilijem Berošem stao je pred novinare i rekao da će nove mere biti predstavljene danas, a da će na snagu stupiti u ponedeljak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    25. oktobar 2020 | 10:55

    Nove mere a pre par dana su imali fudbalske utakmice u Zagrebu i Rijeci sa deset hiljada i sedam hiljada navijaca na stadionima?

  • Tihi

    25. oktobar 2020 | 10:40

    Kako to oni imaju rezultate odmah a mi tek u 3 popodne ?

  • Mik

    25. oktobar 2020 | 11:10

    Što ne napišu komšije kakva je stvarno situacija?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA