≫ 

Zdravstveni sistem puca u Hrvatskoj: Zatvaraju odeljenja, i studenti uskaču da leče

Bolnice u Hrvatskoj u potpunom su haosu

  • 6
bolnica korona koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Ogulinska bolnica prestala je da prima sve pacijente osim hitnih. U Brodsko-posavskoj županiji broj hospitalizovanih s kovidom-19 utrostručio se u poslednje dve nedelje. U Osijeku se broj zaraženih ili izolovanih medicinskih sestara popeo na 100, a broj pacijenata na respiratoru narastao za 60 odsto. Karlovačka bolnica ostala je bez 10 odsto ukupnog kadra i razmišlja o angažiovanju penzionisanih lekara, piše Jutarnji.

Zdravstveni sistem puca širom zemlje. Potvrđuju to i brojke po kojima je u samo jednom danu broj pacijenata povećan za 95. Naime, u subotu je na bolničkom lečenju bilo 731 pacijent, a u nedelju njih čak 825.

- Pred zdravstvenim sistemom sve je veći izazov jer se povećava i broj teških pacijenta kojih je samo juče na respiratoru bilo 58. U KB-u Dubrava juče se lečilo 226 pacijenta ili 26 više nego prethodnog dana što pokazuje da se bolnice vrlo brzo pune - rekao je ministar zdravlja Vili Beroš.

Dodao je da je to razlog što se ove sedmice kreće s uspostavom tercijarnog centra u zagrebačkoj Areni u kojoj će raditi zdravstveni radnici iz drugih bolnica i naglasio da će to značiti da će se u ustanovama iz kojih će dolaziti lekari i medicinske sestre raditi sa smanjenim kapacitetom.

- Trenutno se kod nas leči 56 pacijenta s korona virusom od kojih je 6 na respiratoru. Popunjenost naših kovid kreveta je 38 odsto i to raste iz dana u dan. Brojke se penju i već bi za desetak dana, a možda i ranije, mogli da popunimo više od polovine od 150 kreveta s kojima raspolažemo - kaže dr Ivo Ivić iz Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

Medicinari jedva izdržavaju

 

U Puli je 8 hospitalizovanih.

- Osoblje na knap. Na rubu smo fizičke izdržljivosti - kratko je napisala direktorka pulske bolnice dr Irena Hrstić.

U ŽB Čakovec, od ukupno 55 kreveta, zauzeto ih je 30. Čakovečka bolnica ima 13 zaraženih radnika i još ih je 19 u samoizolaciji. Opšta bolnica Varaždin u alarmantnoj je situaciji.

U bolnici će se, nastavi li se ovakav trend, doći do urušavanja zdravstvenog sistema. Bolnica je juče imala 42 pacijenta s težim oblikom bolesti. Zbog svakodnevnog povećanja broja bolesnih s teškom kliničkom slikom bolnica se neprestano reorganizuje. Istovremeno je zaraženo 33 radnika i još 61 je u samoizolaciji. Učestalost zaraze kod medicinskog je osoblja čak osam puta veća nego među opštom populacijom.

- Situacija je vrlo ozbiljna, beležimo drastičan porast zaraženih i trenutno gotovo da nema odeljenja bez nekog zaraženog. Nastavi li se ovakav trend zaraze medicinskg osoblja, bolnici preti urušavanje - izjavio je za RTL direktor varaždinske bolnice dr Nenad Kudelić.

Na području Slavonije i Baranje u nedelju je ukupno hospitalizovana dvadeset i jedna osoba više u odnosu na subotu. U osječkom KBC-u povećan je broj onih koji su na respiratoru, sa 10 na 16. Kako je nedavno rekao direktor KBC-a Osijek dr Željko Zubčić, od 580 lekara i više od 1.300 medicinskih sestara/tehničara trenutno su "van pogona" 64 lekara i 100 medicinskih sestara ili tehničara, od kojih su 42 lekara i 72 medicinske sestre i tehničara pozitivni, a ostali su u samoizolaciji.

Više pacijenata smeštenih u bolnicu ima i Vukovarsko-srijemska županija, gde je taj broj od subote do nedelje porastao sa 18 na 25. U Brodsko-posavskoj županiji taj je broj sa 22 porastao na 25. Iz Štaba civilne zaštite upozoravaju kako im se u poslednja dve nedelje broj hospitalizovanih utrostručio.

Direktor Opšte bolnice Karlovac Nikša Antica trenutno ne može da računa na deset odsto svog osoblja.

- Teško je biti čarobnjak u ovoj situaciji, borimo se koliko možemo, ali obruč oko nas se steže. Bolnica funkcioniše u kapacitetu smanjenom za 20 do 30 odsto, ali ne nauštrb kvaliteta. Svi hitni i slučajevi u kojima je ugrožen život su prioritet - kaže Antica.

Prva linija obrane, napominje, još nije probijena, ona uključuje vlastite snage, aktiviranje specijalizanata, penzionisanih lekara, ali i ostalih lekara bolnice koji se obučavaju za rad s kovidom.

- Ako se ovakva progresija nastavi, sigurno će doći do pregravanja ssitema - dodaje.

Direktor ogulinske bolnice dr Josip Zorko ima još i više briga, ne može da računa na svaku četvrtu medicinsku sestru ili tehničara i šest lekara. Odeljenje ginekologije je zatvoreno, hirurgija, interna i intenzivna nega jedva drže korak. Od tri anesteziologa, radi samo jedan, a pomaže mu specijalizant koji je na završnoj godini fakulteta.

- Hladni pogon smo sasvim ukinuli, hirurške zahvate ograničili, radimo samo hitne i neodgodive zahvate - kaže dr Zorko.

Hrvati od Slovenaca pozajmljuju remdesivir

 

Krajem prošle nedelje u Infektivnoj klinici dr Fran Mihaljević i u KB-u Dubrava došlo je do nestašice remdesivira, leka kojim se leče najteži kovid pacijenti.

Ali, direktorka Zarazne dr Alemka Markotić rekla je da će se problem rešiti pozajmljivanjem leka od Slovenaca koji su pre Hrvatske dobili remdesivir iz kvote koju je odredila EU te da pacijenti neće ostati bez leka.

Vezano uz antigenske testove koji su brži i jeftiniji ministar Beroš je rekao da za sad nisu dovoljno pouzdani i da se zato ne koriste u Hrvatskoj.

Video: Pište monitori, pacijenti u komi, neki intubirani: Ovako izgleda crvena zona Infektivne klinike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    26. oktobar 2020 | 09:32

    A kao da kod nas, već 7 meseci, ne primaju samo hitne slučajeve.

  • Max

    26. oktobar 2020 | 11:03

    I kod nas puca zdravstveni sistem samo o tome ne sme da se piše

  • Antun-Tunja

    26. oktobar 2020 | 11:35

    Naravno da puca i ne samo zdravstveni.Pokraj tolikog broj lopina, moralo je doći do toga.Mladi,školovani i pametni ljudi iz očaja napustili i napuštaju RH . Irska,Njemačka i SAD su samo neke zemlje poželjne za Hrvate,to će biti "Lijepa Naša".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA