≫ 

U Splitu preminula devojka (17) pozitivna na koronu: U petak bila u školi, u nedelju je nije bilo

Učenicu četvrtog razreda Ekonomske i upravne škole profesori su videli u petak na nastavi i sve se činilo u redu

  • 3
bolnica korona koronavirus

Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Devojka (17) učenica četvrtog razreda Ekonomske i upravne škole u Splitu preminula je u nedelju uveče. Kako pišu hrvatski mediji, bila je pozitivna na korona virus. Nju su profesori videli u petak na nastavi i sve se činilo u redu, da bi u nedelju stigla vest da je preminula.

Splitski stožer objavio je kako je "prema izveštaju KBC-a Split u protekla 24 sata preminula ženska osoba stara 17 godina. Osoba je bila pozitivna na COVID infekciju".

Još službeno nije objavljen tačan uzrok smrti učenice četvrtog razreda Ekonomske i upravne škole, piše 24sata. Profesori su je videli u petak na nastavi i sve se činilo u redu. A onda se dogodilo najgore. Preminula je na intenzivnom odeljenju Klinike za dečje bolesti u KBC-u Split.

Trenutno su tri razreda u samoizolaciji uključujući i onaj koji je pohađala.

Na stanje u školi upozoravala je sindikalna poverenica. Pisala je Štabu i prosvetnoj inspekciji, molila ih da joj kažu ko će biti odgovoran dođe li do smrtnog slučaja.

- Prošle nedelje imali smo jedan razred dva dana u samoizolaciji prevencije radi, a Štab kaže da za to nije znao. Ko onda o tome odlučuje? Imamo i slučaj učenice koja ide u školu iako joj je otac bio na respiratoru jer ona ne želi da ostane kod kuće. Kako je to moguće? Ako se neko od dece ili kolega (30 odsto ih pripada rizičnoj grupi) smrtno razboli ko će preuzeti odgovornost? Direktorka, Štab, predsednik Vlade, ko?! - pitala je profesorka još 14. septembra.

U još ranijim dopisima Štabu izrazila je zabrinutost da je nastava u najvećoj školi u Splitsko-dalmatinskoj županiji loše organizovana. Moli ih da dođu i sami se uvere:

- Molim g. Brčića ili g. Đonlića da dođu u školu za vreme odmora pa da svedoče kako mogu da se sprovode uputstva u uskim hodnicima stare zgrade na tri sprata s 400 učenika, 37 razreda i samo dve čistačice u jednoj smeni - pisala je.

Direktorka škole Neda Bartulin nije dala izjavu za medij, pod izgovorom da ne može da priča jer ima posla u školi.

O smrti učenice gospođa Bartulin obavestila je profesore putem Virtualne zbornice. Tamo je napisala samo da je maturantkinja preminula od "edema na mozgu", ali nije spominjala korona virus.

Video: Pište monitori, pacijenti u komi, neki intubirani: Ovako izgleda crvena zona Infektivne klinike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr.No

    26. oktobar 2020 | 10:25

    R.I.P. Djevojka je bila astmaticar odnosno spadala je u rizicnu skupinu. Poznato je da korona uzrokuje stvaranje krvnih ugrusaka zbog kojih moze doci do ovakvih fatalnih ishoda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA