≫ 

Srbin ojadio Hrvate na Fejsbuku i uzeo im 16.000 evra: Policija upozorila "Ne nasedajte na prevaru"

Policija prethodno alarmirala građane da ne nasedaju na prevare putem Facebook stranice

  • 4
Facebook, telefon, laptop Foto: Unsplash

Hrvatska policija podnela je krivičnu prijavu protiv državljanina Srbije (23) zbog sumnje da je počinio pet krivičnih dela "računarska prevara" na području Vukovarsko-srijemske županije.

Prema navodima policije u razdoblju od 15. septembra 2019. godine do 27. avgusta 2020. godine, 23-godišnjak je u pet navrata prevarom oštetio pet osoba za novčani iznos od 120.000 kuna ukupno (oko 16.000 evra).

Pojašnjavaju kako je 23-godišnjak na društvenoj mreži "Facebook" napravio profil naziva "TOOLKITS SETS", kasnije preimenovan u „Makita Sets“, na kojoj oglašava prodaju radnih alata. Komunikacija se odvija isključivao preko Facebook Messenger-a u kojoj počinitelj zahteva od osobe da mu pošalje svoje lične podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogao da naplati alat koji prodaje.

Nakon što osoba pošalje sve tražene podatke, počinitelj iskorišćava lične podatke i podatke s kartica tako da s kartica skida sav novac i na taj način oštećuje osobe za velike novčane iznose.

- Policija je već prethodno alarmirala građane da ne nasedaju na prevare putem ove Facebook stranice i da ne daju svoje lične podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlašćenim radnjama - ističu iz policije.

Dodaju i da se javi svako koje bio žrtva prevare putem navedene stranice i da podneseu prijavu u najbližu policijsku stanicu ili upravu prema adresi prebivališta.

Video: Prevara sa novčanicom od pet hiljada dinara u prodavnici u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    27. oktobar 2020 | 17:16

    Не могу да верујем колико глупих хода овом планетом!!!!?

  • Nemke

    27. oktobar 2020 | 18:34

    I treba da ih ojadi kad su tako glupi, decku dati medalju

  • Dragan

    27. oktobar 2020 | 18:26

    Bravo za kreativnog zemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA