Severna Makedonija usvojila niz mera: Maske obavezne na zatvorenim i otvorenom, zabrana okupljanja

Za amandmane su glasala 53 poslanika, dok je 26 bilo uzdržano

  • 2
Korona virus testovi Makedonija Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Parlament Severne Makedonije usvojio je večeras izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji se odnose na mere nošenja zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, zabranu okupljanja i obavezan odlazak u samoizolaciju pozitivnih na korona virus.

Za amandmane su glasala 53 poslanika, dok je 26 bilo uzdržano.

Kako prenosi MIA, amandmani se odnose na privremene mere nošenja zaštitne opreme za lice prilikom izlaska iz kuće, odnosno prilikom kretanja na javnom mestima, na otvorenom i zatvorenom prostoru, kao što su pijace, javnim prevoz, državne institucije, prodavnice, banke, zdravstvene ustanove...

Privremene mere uključuju odlazak u samoizolaciju pozitivnih na korona virus, zabranu porodičnih okupljanja i okupljanja grupa u određenim periodima, kao i zabranu okupljanja na javnom mestima.

Makedonski ministar zdravlja Venko Felipče rekao je da su izmene zakona posledica porasta broja slučajeva korona virusa i prenatrpanosti bolnica, kao i lekcija naučenih iz prethodnih preventivnih mera.

On je dodao da se amandmanima reguliše način ophođenja prema pacijentima, kao i veća nadležnost inspektorata u pogledu kontrole primene mera.

Video: Na ustanak digla se Italija: Narod se pobunio zbog novih restriktivnih mera protiv Kovida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    29. oktobar 2020 | 07:29

    Ma sta reci a da se ne nasmejes ovo je katastrofalno Severno Makedonci imaju u prosek posledljih desteah dana dnevno po 600 i vise slucajeva na testiranih 1500 coveka smrtnost 10 do 12 coveka.A sta oni kako i mi radimo neke glupe sankcije .Po ti je nejveca glupost koji sve vlade na balkanu rade ili kolektivan KARANTIN sa zatvaranje granica ili pustite ljude da zive kako znaju .A ono maske ovde maske onde pa jos malko i kada se kupamo trebacemo nositi maske .SRAM VAS BILO DRZAVO JADNA ovo se odnosi na vladu.

  • Boža zemunac

    29. oktobar 2020 | 09:57

    Makedonci, izađite na ulice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA