≫ 

Dva puta mu stigao pozitivan nalaz, pa javili da je ipak negativan: Jedva prešao granicu sa Srbijom

Iako nije zaražen i imao je potvrdu da je negativan na kovid-19, na granici sa Srbijom satima je čekao kako bi granični policajci proverili da li je zaista negativan jer je njima u sistemu pisalo da bi on trebalo da bude u izolaciji

  • 0
Laboratorija test koronavirus ampule rukavice

Foto: Tanjug/AP

Muškarac iz Vukovara dva puta je dobio pozitivan nalaz testa na korona virus, a svega nekoliko sati nakon drugog pozitivnog testa epidemiolozi su mu javili da je ipak negativan. Iako nije zaražen i imao je potvrdu da je negativan na kovid-19, na granici sa Srbijom satima je čekao kako bi granični policajci proverili da li je zaista negativan jer je njima u sistemu pisalo da bi on trebalo da bude u izolaciji.

- Ja pretežno radim u inostranstvu, sad sam u Srbiji. Sva sreća da sam juče dobio negativan nalaz, ali sam na granici jedva nekako prošao. Dobro da nisam završio u zatvoru - kaže Dalibor Anđelković iz Vukovara za Dnevnik.hr kog su nakon dva pozitivna testa nazvali epidemiolozi i rekli mu da je – ipak negativan.

Vukovarac koji radi za firmu koja se bavi montiranjem stolarije ispričao je da se 22. oktobra, kako bi mogao da ide da radi u Beograd, zajedno sa svojih pet kolega s posla na korona virus testirao u Slavonskom Brodu. Kako su nalaze tog testiranja dobili prekasno da bi stigli da odu na put, taj im je posao propao.

Novi test zbog puta u Nemačku

 

Dva dana kasnije dogovarao se posao u Berlinu, pa su se ponovno morali testirati jer za ulazak u Nemačku moraju imati negativan test na korona virus. Njih šestorica su se testirala u KBC-u Osijek, a nalazi su pokazali da ih je petoro pozitivno, a jedan je negativan na kovid-19 infekciju.

- Nisam tome verovao jer nikakve simptome nemam i ne mogu se u dva dana zaraziti, ali ajde dobro. Nazovem bolnicu u Osijeku i doktorka mi kaže da se možemo ponovno testirati. Nas četvorica smo došli automobilom do bolnice i ujutro nas zovu da smo pozitivni. U međuvremenu me zovu epidemiolozi iz Vukovara da smo u izolaciji ja i moja porodica. Ja 10, oni 14 dana. A nakon par sati iz laboratorije u Osijeku zovu i kažu: "Imate grešku, vi ste svi negativni". I pošalju mi na mail da sam negativan - govori Anđelković i dodaje da se ponovljeno testiranje odradilo 26. oktobra, a u međuvremenu je i posao u Berlinu propao.

Drama na granici

 

Kako je na kraju dobio negativan nalaz, Dalibor Anđelković trebalo je da ide da radi u Novi Sad, prema kom je krenuo u sredu, a na granici sa Srbijom je bilo problema.

- U Erdutu na granici mi policija kaže da sam u crvenom i da sam zaražen. Ja im kažem da imam papir da sam negativan. Sedio sam dva sata na granici i nekako ih nagovorio da me puste kući - priča Anđelković.

- Hteli su kući valjda da me voze maricom, pa su rekli: "Idite autom kući i policija će vas tamo čekati". Kod kuće su mi moji rekli da policija već neko vreme kruži i čeka me - kaže i nastavlja da su mu policajci, kada je s granice stigao kući u Vukovar, rekli da je počinio krivično delo, iako im je ponavljao da ima negativan nalaz i da ne treba da bude u izolaciji.

Nakon nekog vremena javili su mu se iz policije i potvrdili da više nije evidentiran kao pozitivan na kovid i da može neometano napustiti zemlju.

- Ja sam izludeo, to je bilo katastrofa - zaključio je ovaj Vukovarac.

Objašnjenje iz KBC-a

 

Slučaj je za Dnevnik.hr komentarisao i voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju KBC-a Osijek Domagoj Drenjančević koji je objasnio zašto u nekim slučajevima nalaz testiranja bude lažno pozitivan.

Podseća da "RT-PCR testovi u Velikoj Britaniji imaju analitičku osetljivost i specifičnost veću od 95 %, ali ne postoji niti jedan test za koji se može tvrditi da je baš on zlatni standard".

Drenjančević objašnjava i da se testovi "često ispituju u idealnim uslovima s bolničkim uzorcima koji sadrže veća virusna opterećenja (koncentracije) od onih kod asimptomatskih pojedinaca koji žive u zajednici".

Upravo zbog toga se, ističe lekar, rezultati testiranja u stvarnom svetu mogu bitno razlikovati od njegove deklarisane analitičke osetljivosti i specifičnosti, "koja u osnovi odstupa u promilima ili manje".

Video: U zagrebačkoj Areni u toku su pripreme za prihvat obolelih od korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA