≫ 

Preminuo mitropolit Amfilohije

Mitropolit je preminuo rano jutros

  • 72
Amfilohije Radović Foto: Tanjug/AP/Risto Bozović

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je danas u 8.20 preminuo mitropolit Amfilohije.

- U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko - Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije - objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Navode da će o svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog Mitropolita javnost biti uskoro obaveštena.

Podsetimo, Amfilohiju je 6. oktobra dijagnostifikovan korona virus, kada je i primljen u KCCG.

Njegovo zdravstveno stanje se u međuvremenu popravilo, a 20. oktobra rezultati rađenih testova su pokazali da je negativan na virus. Međutim, situacija se naglo pogoršala juče, kada je primećeno otežano disanje.

Načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore, dr Jelena Borovinić Bojović, kasno sinoć je pojasnila da je do naglog pogoršanja Amfilovijevog zdravlja došlo zbog razvijanja pneumomediastinuma kao posledice obostrane difuzne upale pluća uzrokovane koronavirusom, kao i posledicom dugotrajne oksigene terapije.

Ona je tada rekla da je Amfilohijevo stanje ozbiljno, i da je nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficiencije intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije.

Amfilohije je rođen kao Risto Radović, sin Ćira i Mileve Radović, na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine. Zamonašio se 1967. u Grčkoj, gde je potom 21. jula 1968. postao jeromonah.

U maju 1985. izabran je za episkopa Banatskog. Iz Vršca prelazi na Cetinje, gde je 30. decembra 1991. godine, ustoličen za Mitropolita Crnogorsko-primorskog, Zetsko-brdskog i Skenderijskog i Egzarha Pećkog Trona.

Mitropolit Amfilohije je drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, odmah nakon patrijarha srpskog. Februara 2012. dobio je počasni doktorat Instituta Svetog Sergija u Parizu.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski jezik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    30. oktobar 2020 | 09:01

    Jedini Vladika koga ni jedna vlast nije mogla nicim da uceni. Pred kraj zivota dao nemerljiv doprinos za ocuvanje Srpske Crkve. Nemerljiv gubitak za Srpsku Crkvu i Srpski narod.

  • Нема предаје

    30. oktobar 2020 | 09:14

    Почивај у миру Ђедо наш! Где си ти стао ми ћемо продужити,баш онако како си наш учио. Хвала Ђеде што си нам показао да уз Христову снагу Срби могу да се боре са злом овоземаљским.

  • Sandra

    30. oktobar 2020 | 08:45

    Slava mu i milost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA