≫ 

Srpska crkva i narod izgubili su istinskog duhovnika: Svi se opraštaju od Amfilohija

Političari, ali i poznate ličnosti reagovali su povodom smrti mitropolita Amfilohija

  • 85
Mitropolit Amfilohije

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Javnost u Srbiji i čitavom regionu rastužila je jutrošnja vest da je preminuo mitropolit Amfilohije u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore.Mitropolit će biti sahranjen u nedelju Podgorici u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, a patrijarh Irinej će služiti liturgiju.

- U petak 30. oktobra u 8.20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko - Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije - objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Političari, crkveni velikodostojnici i poznati su reagovali posle smrti mitropolita Srpske pravoslavne crkve.

Vučić: Sve se nadam da informacija nije tačna

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da su ga sada obavestili da se mitropolit Amfilohije u 08.20 upokojio.

- Sve se nadam da ta informacija nije tačna, ako je tačna, njegovoj svetosti patrijarhu SPC, srpskom narodu u Crnoj Gori izražavam saučešće - kazao je Vučić.

Predsednik Vučić uputio je telegram saučešća patrijarhu srpskom Irineju i Sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Patrijarh Irinej: Ovo je jedan od najtužnijih dana

 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je danas da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve i da je srpski narod ostao bez jedne velike ličnosti.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Foto: ATA Images

"Ostaće kao svetiljka, goruća i blistava u našem molitvenom sećanju"

 

Sveti patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je izrazio saučešće.

- Gospod Isus Hristos pozvao je na sebe izuzetnog arhijereja Srpske pravoslavne crkve, čije će ime u istoriji zauvek biti povezano sa duhovnim preporodom Crne Gore nakon duge ere bogosluženja, neviđene neumorne borbe za spašavanje umirenih svetinja i očuvanje jedinstva naroda Božijeg u žrebu svetih Svetog Vasilija Ostroškog i Petra Cetinskog. U našem molitvenom sećanju mitropolit crnogorsko-primorski Amfiloh će ostati kao svetiljka, goruća i užarena (In. 5:35), kao nadareni teolog i nadahnuti propovednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove pre jakih vekova - stoji u telegramu saučešća patrijarha Kirila."Onaj koji je živeo u Hristu, umreti nikad ne može"

Iguman Sava Janjić poručio je da “onaj koji je živeo u Hristu, umreti nikada ne može”.

 

Đukanović izrazio saučešće

 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je izraze saučešća Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Sa žaljenjem sam primio vest o smrti Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Kao velikodostojnik SPC bio je akter i svedok burnih procesa krajem prošlog i početkom ovog veka, kako u Crnoj Gori, tako i na prostorima bivše Jugoslavije. Ukupnu delatnost mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori ceniće istorija. Iz dugog perioda naše saradnje, tokom kojeg smo razmenjivali mišljenja o važnim pitanjima za razvoj savremene Crne Gore, pamtiću njegov doprinos stvaranju pozitivne atmosfere uoči referenduma na kojem je naša zemlja obnovila nezavisnost mirnim i demokratskim putem. Molim vas da moja saosećanja prenesete njegovim najbližima - navodi se u saopštenju predsednika Crne Gore.

Bećković: Bog ga je pozvao u isti dan kad i Svetog Petra

 

Pesnik Matija Bećković potresen je posle vesti zbog smrti mitropolita Amfiholija.

- Bog ga je pozvao u isti dan kad i Svetog Petra i vladiku Rada. Mi plačemo a on se raduje - kazao je Bećković za "Novosti"

Matija Bećković

Matija Bećković, Foto: Nikola Tomić

Od Amfilohija se oprostio i Novak Đoković

 

Slavni srpski teniser i prvi reket sveta Novak Đoković se na društvenim mrežama oprostio od mitropolita, ali bez reči. Đoković je na društvenim mrežama objavio crno-belu fotografiju Amfilohija i ispod nje prikaz ruku koje se mole.

Novak Đoković i oproštaj od Amfilohija

Foto: instagram.com

"Otišao je istinski pastir svog naroda"

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je saučešće svim pravoslavnim hrišćanima u Crnoj Gori, patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Vest da je otišao istinski pastir svog naroda primio sam s osećajem velike tuge jer sam lično poznavao mitropolita Amfilohija i znao kakav značaj je imao njegov pastirski rad u Crnoj Gori, ali i šire. Danas ne tuguje samo Crna Gora ili naša Crkva, siguran sam da danas tuguje cela vaseljena jer je mitropolit Amfilohije svojim i naučnim i pastirskim radom obezbedio mesto među velikanima pravoslavlja - istakao je Dodik.

Dule Savić objavio porodičnu fotografiju sa mitropolitom

 

Nekadašnji fudbaler Dušan Savić objavio je na društvenoj mreži Instagram fotografiju sa mitropolitom Amfilohijem.

- Sa našim voljenim MITROPOLITOM AMFILOHIJEM - stajalo je u opisu fotografije.

 
 
 
View this post on Instagram

Sa našim voljenim MITROPOLITOM AMFILOHIJEM.A post shared by Ub.09 (@ub.09) on

 

"Časno je izneo svoj krst"

 

Episkop Joanikije pozvao je pravoslavne hrišćane da se pomole Bogu za dušu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je celog svog života "išao trnovitim putem Hristovim i časno izneo svoj krst".

Episkop budimljansko-nikšićki Srpske pravoslavne crkve Joanikije

Printskrin: Youtube/Телевизија Храм

- I verujte, danas je dan žalosti, i ovih dana ćemo tugovati i vršiti zaupokojene službe, ali nadam se da će se to polako pretvarati u proslavu Svetih trojice jerarha u Crnoj Gori, jer mučeništvo, i ljubav, i žrtva, i dobrota, i mudrost mitropolita Amfilohija će zasijati iz božanske perspektive i doneti veliki blagoslov Crnoj Gori - istakao je vladika Јoanikije.

"Srpska crkva i srpski narod izgubili su u ovozemaljskom svetu istinskog duhovnika"

 

Istoričar Dejan Ristić oglasio se na društvenoj mreži "Fejsbuk" zbog smrti mitropolita Amfilohija.

"Veoma smo pogođeni i ožalošćeni vešću da je preminuo mitropolit Amfilohije"

 

Princ Aleksandar Karađorđević uputio je danas saučešće patrijarhu srpskom Irineju povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i rekao je to težak gubitak za crkvu i sve hrišćane.

- Moja supruga i ja veoma smo pogođeni i ožalošćeni vešću da je preminuo mitropolit Amfilohije - naveo je princ i dodao da izjavio saučešće "svim arhijerejima crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu".

Perović: Amfilohije svedok vere i večnog života

 

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske i rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović, rekao je da je smrt mitropolita Amfilohija pre svega gubitak čoveka snažne vere.

- Ovo je veliki, teški dan za naš narod i Mitropoliju, za ukupno celu vaseljensku Pravoslavnu crkvu. Nije ovo gubitak samo jednog arhejereja, rukovoditelja crkvenih poslova, ovo je pre svega, pogotovo za nas koji smo ga bliže poznavali, gubitak čoveka snažne vere. Čoveka koji šta god da je radio i počinjao, nije se osvrtao na to kako je okolo - je li pogodan momenat, je li pogodno vreme, okolnosti... Na neki unutrašnji molitveni zov i na svoju molitvenost prepoznavao je momenat i kretao u posao, kao što su to radili i veliki sveti Božji ljudi. U skladu sa onom našom narodnom: 'Pokojniku neka Gospod upokoji dušu u Carstvu nebeskom, a ostatku neka je nazdravlje', ovde iz punih usta pred ovom svetinjom kažem da je ostatak za mitropolitom cela pravoslavna Crna Gora - rekao je Perović novinarima ispred Cetinjskog manastira.

Abazović: Ljubav jedina stvara večnost

 

Predsednik Građanskog pokreta URA i platforme "Crno na bijelo" Dritan Abazović izrazio je saučešće svim vernicima, kao i sveštenstvu Mitropolije Crnogorsko-primorske povodom smrti Mitropolita Amfilohija. Abazović je na Tviteru napisao da "ljubav jedina stvara večnost".

Dritan Abazović

Printskrin: Youtube/Crno na bijelo

- Neka mu Bog podari večni mir, a svim nama snagu da se izborimo za ideale koji su besmrtni - zaključio je Abazović.

Bečić: Amfilohije sve što je stvorio podario svom narodu

 

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić izrazio je iskreno saučešće episkopima, monaštvu i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, poželevši večan mir Amfilohiju.

Aleksa Bečić

Printskrin: Youtube/Demokratska Crna Gora

Bečić je na Tviteru napisao da je Amfilohije jedan od onih koji je, sve što je stvorio, podario svom narodu.

- Nadamo se i verujemo da njegov naslednik neće hoditi trnovitim putevima kojima je mitropolit, sa svojim narodom, dostojno i pastirski, koračao - istakao je Bečić.

Marković izrazio saučešće povodom smrti Amfilohija

 

Premijer Duško Marković povodom smrti mitropolita Amfilohija, uputio je izraze saučešća sveštenstvu, monaštvu i vjernicima Mitropolije crnogorsko-primorske.

Duško Marković - Amfilohije (Radović)

Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

- Sa žaljenjem sam primio vest o mitropolitovoj smrti. Kao predsednik Vlade sarađivao sam i razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem o mnogim važnim pitanjima koja su se ticala odnosa Države i Crkve, ali i o drugim temama od značaja za crnogorsko društvo - naveo je Marković na "Tviteru", a prenose "Vijesti".

Cvijanović: Smrt mitropolita Amfilohija nenadoknadiv gubitak

 

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća patrijarhu srpskom Irineju, Sinodu Srpske pravoslavne crkve, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima.

- Mitropolit Amfilohije ostaće upamćen kao veliki prosvetitelj, obnovitelj crkvenog i duhovnog života na području mitropolije i velikodostojnik koji je u najtežim vremenima sa svojim narodom delio dobro i zlo. Svojim delima, ostavio je dubok trag u razvoju bogoslovske misli i očuvanju pravoslavlja kako na ovim prostorima, tako i šire - napisala je Cvijanović.

Ona je navela da odlazak Amfilohija predstavlja nenadoknadiv gubitak za Mitropoliju crnogorsko-primorsku, Srpsku pravoslavnu crkvu i sve njene vernike, kao i za celi pravoslavni i hrišćanski svet.

- U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća - navodi se u telegramu saučešća predsednice Cvijanović.

U hramovima u CG zvoniće zvona u 10, 12 i 16 sati

 

Povodom smrti arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, sve do sahrane, zvonice u 10, 12 i 16 casova, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Proglasiti dan žalosti zbog smrti Amfilohija

 

Mandatar Zdravko Krivokapić pozvao je da se proglasi dan žalosti zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

- Primio sam vijest o upokojenju našeg Mitropolita Amfilohija. Iako smo mi kao ljudi tužni, uvjeren sam da je Crkva danas dobila svetitelja! Moli se, vladiko, u Carstvu Nebeskom za svoju Crnu Goru. Ovim putem pozivam tehničku Vladu Crne Gore da proglasi dan žalosti u CG zbog upokojenja Mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija! Crna Gora žali i žaliće i bez toga, ali vaša civilizacijska obaveza je da ispoštujete odlazak jednog od najvećih od nas u ovom vijeku - napisao je Krivokapić na Tviteru, a prenose Vijesti.

Podsećanja radi, on je 6. oktobra primljen u KCCG zbog korona virusa. Njegovo zdravstveno stanje se u međuvremenu popravilo, a 20. oktobra rezultati rađenih testova su pokazali da je negativan na virus. Međutim, situacija se naglo pogoršala juče, kada je primećeno otežano disanje.

"Upokojio se se naš mitropolit"

 

Vlado Georgiev tužnom porukom oprostio se od mitropolita Amfilohija koji je preminuo rano jutros, 30. oktobra.

- Upokojio se naš Mitropolit... prazninu i tugu je nemoguće izmeriti... Slava ti večna i hvala za sve naš Đedo... - napisao je poznati pevač i kantautor na Tviteru.

Saučešće ambasadora SAD povodom smrti mitropolita Amfilohija

 

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri uputio je danas saučešće patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti mitropolita Amfilohija.

- U ime američkog naroda i u svoje lično ime izražavam iskreno saucešće patrijarhu Irineju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim vernicima povodom upokojenja mitropolita Amfilohija - napisao je Godfri na Tviteru.

 

Ujedinjena Crna Gora: Nezamenljivi duhovni pastir 

 

Vladika Amfilohije bio je gromadna ličnost naše novije istorije, dostojan naslednik trona Svetog Petra Cetinjskog, graditelj Hristove Crkve i Hristove vere u razgrađenoj i rastočenoj Crnoj Gori, saopšteno je iz Ujedinjene Crne Gore povodom Amfilohijeve smrti.

- S velikom ljubavlju i poštovanjem, s obavezom koja ostaje živa i trajna, sećaćemo se svakog koraka kojim smo zajedno prošli bespuća minulih decenija. Sećaćemo se čoveka, brata i oca svih onih kojima je život i surova realnost odnosila i otimala svaki smisao življenja. Na početku je bio duhovni vođa retkih koji su sačuvali svoju veru, a na kraju nezamenljivi duhovni pastir stotina hiljada pravoslavnih Hrišćana Crne Gore. Večni pomen i Carstvo nebesko za našeg Vladiku koji je mnoge zajedničke poraze i nesreće pretvorio u veliku pobedu života - saopštili su iz Ujedinjene.

Nole slomljen posle smrti Amfilohija

 

Nakon meča Novak Đoković je prokomentarisao vest koja je uzdrmala region.

Jako tužan da za pravoslavlje, Amfilohije je bio veliki borac za pravoslavlje i neko ko je bio zvezda vodilja sa srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod u Crnoj Gori. Imao sam tu čast da ga upoznam i neko vreme provedem pored njega i osetim tu neverovatnu energiju koju je on posedovao.

Krivokapić: Amfilohijeva žrtva krajnji zalog za izmirenje Crne Gore

 

Mandatar crnogorske vlade Zdravko Krivokapić kazao je večeras da je "žrtva koju je mitropolit Amfilohije podeo krajnji zalog za izmirenje Crne Gore".

 

Krivokapić je zajedno sa sveštenstvom Mitropolije prisustvovao bdenju u Cetinjskom manastiru, povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

- Žrtva koju si podeo krajnji je zalog za izmirenje Crne Gore. A to je podvig kojim si živeo. Toj žrtvi se poklanja narod kome si dao sve što si imao - napisao je Krivokapić na svom Tviter nalogu.

Video: Amfilohije ispred suda u Nikšiću rekao kako je kriv, vernici ga prekinuli glasnim povicima: Svi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • рагнер

    30. oktobar 2020 | 09:46

    Задњи бедем српства...нека нам је Бог у помоћи.

  • Hristina

    30. oktobar 2020 | 11:21

    Baš na Božić trides’ osme u Barama Radovića, rodilo se muško dijete-Risto su mu ime dali. Puče puška dzeferdare baš pred kućom oca Ćira, zapjeva se glasno-jasno „Crna Goro majko mila“. Zapjevaše Radovići, a sad pjeva Gora Crna,zdravo da si đedo mili-braniču crkve i plemena. Bog ti dade volju jaku,snagu uma velikana,Njegoševim putem hodiš,i tako ćeš do sudnjega dana. Ti nas vodiš,ti predvodiš, nasljedniče Svetog Petra, perjanice roda svoga, ti ponosu svog plemena. Braniš oltar crkve naše, Ostrog braniš pred nevjerom,ne daš vragu da pobjedi,već se moliš pred ćivotom. Moliš Boga i sve svece, moliš Svetog Vasilija,da se moli Bogu za nas, da sve prođe s Božijim mirom. Moliš ti se našem svecu, molbu činiš pred ćivotom, da pomože i prosvijetli vaskoliki narod cio…da nam skine s’ duše garež, čađ i i pepeo. Pred narodom svojim ideš u litiju Crkve svete…Ustala je Crna Gora,i uz tebe ponosno korača svako njeno i Božije dijete. Molitve su uslišene,ustala je Gora Crna,ustao je narod cio,vaskrsao iz vremena. Ustali su svi gorštaci ko junaci iz prošlosti,proradilo muško srce da se bori sa nevjerom. Svak u sebi sada vidi popa Mila Jovovića, Mićunović Baća ljutog,il’ Novaka Ramovoga. Ustao je silni sada Aleksiću Mirko bane,ustao je serdar Šćepan, da pred vojskom moćnom stane. Ustala su sva plemena na tvoj poklič „ko je junak“ Al’ u ruci drže svijeću a ne sablju ili kundak. Borba ova sa braćom je, zato neće krvce biti, molitvom se mi borimo i Bog će nas nagraditi. Silan li si dični sine, Crne Gore i svih brda, zdravo da si AMFILOHIJE i nek ti je vjera tvrda. Uz tebe smo sveti oče, do sudnjega našeg dana…Sloga biće poraz vragu, predvodi nas ti sa sobom baš do poslednjega daha. Do pobjede vojske Hrista, predvodi nas ti sa svijećom, vrag poražen biće brzo kunemo se svojom vjerom. Kunemo se čašću svojom, i Grahovom i Mojkovcem, Vučjim Dolom,Skadrom tvrdim i Lovćenom,Durmitorom… Kunemo se sa kostima prađedovskim što su bili,sve bitke prošlog doba da bi mi slobodni bili. Čast živi dovijeka,pogan obraz za vijek smrdi, zdravo da ste Crnogorci, oj orlovi moji suri. Sačuvasmo obraz vazda,kroz najteža iskušenja,tako biće baš i danas, dok je časti svakog bratstva i plemena. Za slobodu ginuli su Crnogorci đe su stigli, u Boga se uzdajući, i zato su se među prvijem na nebo vozdigli. Ovo doba traži borbu ne sa sabljom, no s molitvom i sa svijećom, u Boga se uzdajući i ponešeni našom vjerom. Našom vjerom pravoslavnom što vaskrsnu sav naš rod, pronese se plamen ovaj i obuze cio srpski soj. Uzdajući u Ostrog se i u Svetog Vasilija, Svetog Savu, Svetog Petra…predvodi nas ti uz sebe uz pomoć svijeće i kandila. Okadi nam dušu našu, dušu roda Risto svoga, daj nam snage, pokaži nam pute do Božijeg blagoslova. 😞☦️🛐🕊️

  • Marko Z.

    30. oktobar 2020 | 09:59

    Djedo naš, zaštitniče naš, bio majka koje nas je svila u svoje krilo,bio si nam otac koji nas, svoju djecu goloruk branio od ustaško dukljanskih fanatika i šizmatika, žrtvovao si se i za svoju zemlju, jedini si ti uspio da ujediniš i spasiš Srpstvo u našu kuću Crnu Goru, Srpsku Crnu Goru, Srpsku Spartu. Nastavićemo tamo gdje si stao, bićemo i dalje Srpski Spartanci, još jači i ujedinjeniji. Ti si nas tome naučio. Plačemo danas svi, težak gubitak za nas, ali već sjutra nastavljamo ono što si započeo. Počivaj u miru u raju nebeskom,u zagrljaju Svetog Save, Patrijarha Pavla, Svetog Petra Cetinjskog na čijem si tronu sjedio i branio ga, i počivaj u zagrljaju svih Srpskih mučenika koji su život dali za Srbstvo. Vječnaja pamjat i mirno nam spavaj djedo naš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA