Pao dogovor: Crna Gora dobija ekspertsku vladu

Mandatar saopštio da će narednih dana upoznati stranke sa predlogom kandidata za ministre u ekspertskoj vladi

  • 12
Zdravko Krivokapić

Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Na današnjem sastanku lidera pobedničkih koalicija potvrđen je naš raniji dogovor o izboru ekspertske vlade Crne Gore koju će podržati tri koalicije koje su pobedile na parlamentarnim izborima, saopštio je mandatar Zdravko Krivokapić, prenose Vijesti.

- Narednih dana upoznaću stranke sa mojim predlogom kandidata za ministre u ekspertskoj vladi - napisao je on na Tviteru.

- Na današnjem sastanku potvrđen je naš raniji dogovor o izboru nove vlade koju će podržati tri koalicije koje su pobedile na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. Mandatar će narednih dana upoznati stranke sa vlastitim predlogom o kojem će se izjasniti stranke - navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Krivokapić i učesnici današnjeg sastanka - lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, Demosa Miodrag Lekić, Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kao i potpredsednik Demokrata Momo Koprivica.

 

Abazović je novinarima rekao da je dogovoren koncept ekspertske vlade. On je naveo da bi mandatar uskoro trebalo da saopšti imena kandidata za ministarske funkcije i da do 8. novembra iznese svoj plan.

Abazović je rekao da su svi zadovoljni sastankom, te da je protekao "iznad svih očekivanja".

- Mandatar je dobio potvrdu svih da saopšti imena svoga tima i na tri koalicije je da ga podrže - kazao je Abazović, dodavši da nisu poznata sva imena kandidata.

- Mislim da je preovladao koncept ekspertske vlade za koju smo se zalagali. Očekujemo da tamo ne bude političara i to je to. Mislim da ćemo imati jedan novi model, ali evo da sačekamo. Imali smo visoki stepen saglasnosti, što ćete vidjeti i u zajedničkom saopštenju.

Kada je u pitanju podela resora, Abazović je kazao da su "sada sve ingerencije stavili na mandatara da on odredi".

- Prihvaćen je koncept koji je najvažnija stvar za ono što smo se borili. Celo vreme smo govorili građanima da ekspertska vlada treba da se sastavi, da je Crna Gora u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, sa zdravstvenom situacijom koja se komplikuje, da što pre treba da imamo vladu... moramo da krenemo da radimo i to je to.

Abazović je rekao je mandataru dato poverenje i da veruju da će on "izabrati najbolje ljude."

- Na nama je da u parlamentu kontrolišemo tu vladu, unapređujemo je, dajemo sugestije i predloge. Mislim da je to koncept koji je nov, ali nadam se vrlo koristan. Najvažnije je da smo se vratili na principe. Ja sam svima zahvalan koji se drže principa i date reči. Ako smo rekli da je on mandatar - on je mandatar. Ako smo rekli ekspertska vlada - ekspertska vlada. Mislim da je to najvažnija poruka i da imamo saglasnost - poručio je lider URE.

Sastanak je počeo minutom ćutnje zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    30. oktobar 2020 | 14:16

    Verujem da ce raditi u interesu svih drzavljana CG i da popravi odnose sa maticom Srbijom!!!

  • MM

    30. oktobar 2020 | 13:54

    Opet su Srbi izigrani.Ovaj je gori od Mila.U vladi ce biti eksperti,a ne Srbi.Sramno!

  • Mišo

    30. oktobar 2020 | 14:04

    Ma nek srbi ne daju da ih prevare jedan milo otišao drugi došao kakva ekspertska vlada to su sve mutikaše

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA