Atentator otkrio istinu Amfilohiju pod Ostrogom: Priznao da je pucao na Pavelića

Blagoje Jovović je 10. aprila 1957. godine u argentinskom predgrađu Lomas del Polmar sa dva metka teško ranio Pavelića, to je priznao 1998.

  • 9
Mitropolit Amfilohije, manastir Ostrog Printskrin: Youtube/Острог Тв Студио

Mitropolit Amfilohije preminio je jutros nakon mesec dana borbe sa korona virusom. Malo je poznato da je upravo on zaslužan što je javnost saznala ko je pucao u vođu Nezavisne države Hrvatske Antu Pavelića u Argentini. Iako je atentant četiri decenije bio misterija, istina je otkrivena pod Ostrogom.

Blagoje Jovović je 10. aprila 1957. godine u argentinskom predgrađu Lomas del Polmar sa dva metka teško ranio Pavelića. Poglavar NDH se nikada nije oporavio od poslednica ranjavanja, a umro je dve godine kasnije u Španiji.

Nakon 55 godina od izgnanstva, Jovović se vratio u rodnu Crnu Goru i tamo otkrio istinu upravo mitropolitu Amfilohiju.

Blagoje Jovović Blagoje Jovović; Foto: Promo

- Bilo je to krajem 1998, možda i početkom naredne godine. Preda mnom je bio stamen, stabilan čovek, visok kao jablan, u poodmaklim godinama. Bio je to nekadašnji mladi oficir Srpske kraljevske garde.

Kaže, doputovao iz Argentine, prvi put u otadžbinu posle uspostavljanja komunističke jugoslovenske vlasti, koju je prezirao... Da, razgovarali smo.

Govorio je da su u proleće, mislim da je bio april 1957, on i Milo Krivokapić pucali i ranili pavelića u Buenos Ajresu. Podlegao je Pavelić ubrzo u Španiji... Blagoje je po povratku u Argentinu umro. Bio sam tamo, posetio sam mu porodicu i grob u Rosariju - ispričao je svojevremeno Amfilohije za "Novosti".

Inače, Blagojeva ćerka Karina živi u Argentini, a za RTS je isptičala da se Jovović vratio u tadašnju Jugoslaviju u decembru 1998. na sahranu brata. Pre toga je otišao u manastir Ostrog.

- Tamo je razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem koji ga je nagovorio da otkrije istinu svima. Tek te noći moja porodica i prijatelji su saznali za njegovu priču - rekla je Karina Jovović.

Jovović je umro u junu 1999. godine.

Video: Građani, vernici i zaposleni u KBC ispratili su danas posmrtne ostatke mitropolita Amfilohija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavke

    30. oktobar 2020 | 20:48

    Bagoje Jovović srpski heroj!!!! Nek mu je slava!!!

  • mirko

    30. oktobar 2020 | 22:50

    A sto da krije ovaj cestiti Srbin sto je smrtno ranio Paveluca dok je austrijski kaplar po svetu ubijao cestite i Srbe i Hrvate koji du bili antikomunisti.Pravi Srbin kraljev vojnik.

  • 30. oktobar 2020 | 21:01

    Zar ispoved nije tajna?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA