≫ 

Evo kako će biti izabran novi mitropolit: Postoje tri kandidata za naslednika Amfilohija

Zasada se kao naslednici počivšeg mitropolita Amfilohija spominju tri episkopa

  • 42
Amfilohije, Posmrtni ostaci mitropolita Amfilohija preneti na Cetinje Foto: vijesti.me/Savo Prelević

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo je juče u Kliničkom centru u Podgorici, a Sinod Srpske pravoslavne crkve postavio je episkopa budljimljansko-nikšićkog Joanikija za administratora Mitropolije crnogorsko primorske, dok novi mitropolit ne bude izabran.

Mitropolita, kao i sve druge arhijereje, bira Sabor SPC pod predsedništvom patrijarha Irineja.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo je juče / Foto: Tanjug/AP

Za izbor je potrebno prisustvo dve trećine svih arhijereja (episkopa, mitropolita, patrijarha i arhiepiskopa), a ako nema jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova, pišu Vijesti.

Ako nema apsolutne većine, glasa se između dvojice koji su imali najviše glasova, a ako se desi da broj glasova bude isti, odlučuje patrijarh.

Iako formalno nema ovlašćenja, očekuje se da u izbor bude uključen Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji čine episkopi eparhija koje imaju teritoriju u Crnoj Gori.

U Episkopskom savetu su episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita, umirovljeni episkop Atanasije Jevtić i episkop dioklijski Metodije.

Upravo se Joanikije, Metodije i bivši vikarni episkop (zamenik mitropolita) Kirilo Bojović, koji je sada južnoamerički episkop, spominju kao mogući naslednici mitropolita Amfilohija.

Video: Građani, vernici i zaposleni u KBC ispratili su danas posmrtne ostatke mitropolita Amfilohija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NK

    31. oktobar 2020 | 10:56

    Licno znam Vladiku Joanikija jos iz Niksica. On bi bio najbolji izbor. Jos kako je bio hapsen i mucen zimus a sve je distojanstveno i jevandjeljski podneo

  • Boža zemunac

    31. oktobar 2020 | 11:05

    Joanikije.

  • Boban

    31. oktobar 2020 | 10:56

    Joanikije je najdostojniji za mitropolita

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA